Labradoodle: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Ondanks dat de Labradoodle geen erkend hondenras is, wint dit ras ieder jaar steeds meer aan populariteit. Het schattige uiterlijk is wat veel mensen zo leuk vinden aan deze hond. Vandaar dat wij dit blog hebben geschreven, waarin je alles ontdekt over Labradoodles.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Labradoodle. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Labradoodle hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Ook kan je eventueel het e-book Labradoodle Geheimen aanschaffen. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Labradoodle?

De Labradoodle is een populair ras en komt voort uit een kruising tussen een labrador en een poedel en vindt zijn oorsprong in Australië. Wordt er gefokt met grote ouderhonden, dan zullen ook de pups uitgroeien tot een grote Labradoodle en hetzelfde geldt voor kleinere honden. De Labradoodle wordt vaak gehouden als gezinshond, maar doet ook als hulphond goed dienst.

De Labradoodle komt in meerdere formaten voor. Zo heb je de standaard Labradoodle met een hoogte van 63 centimeter, maar ook een medium hond, waarbij de schofthoogte rond de 53 centimeter ligt en een mini labradoodle met een gemiddelde hoogte van 41 centimeter. Logischerwijs verschilt ook het gewicht. Dit loopt uiteen van zo’n 20 tot 35 kilo.

De vacht van deze hond die niet ruit is zacht en gekruld en komt voor in verschillende kleuren, maar is in de meeste gevallen wel egaal. Veelvoorkomend zijn de kleuren crème en bruin. Wat de gezondheid betreft, kan de Labradoodle van zowel de labrador retriever als de poedel bepaalde ziekten en aandoeningen erven, maar over het algemeen is de labradoedel erg gezond en kan dan ook met gemak een leeftijd van zo’n 13 jaar behalen.

labradoodle karakter

Wat voor karakter heeft een Labradoodle?

Zowel de labrador als de poedel zijn twee erg intelligente hondenrassen, dus het is niet verwonderlijk dat de labradoodle ook hoge ogen gooit op dit gebied. Het is dan ook een must voor dit ras om mentaal voldoende uitgedaagd te worden. Als je kiest voor een labradoedel als huisdier dan wil je natuurlijk niet dat deze zich dagenlang verveelt, al zal dit bij de labradoodle niet snel tot problemen leiden. Is de hond nog jong, dan kan het echter wel zijn dat hij wat sloopgedrag gaat vertonen als hij zijn energie niet voldoende kwijt kan. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.

Over het algemeen is de Labradoodle een heel makkelijk ras. De opvoeding zal gemakkelijk gaan, omdat het een schattig hondenras is die graag voor en met zijn baasjes werkt. Wel zit er een tikkeltje koppigheid in de Labradoodle, aangezien een poedel dit van nature ook wel eens kan zijn. Het is daarom belangrijk om altijd consequent te zijn. Hiernaast geldt natuurlijk voor elke hond dat er bepaalde regels handig zijn als het gaat om de rangorde. Helaas maken veel mensen de fout om te denken dat een zachtaardig en gemakkelijke hond zoals de Labradoodle dit niet nodig heeft. Dit is dan ook onjuist.

Hoeveel een hond meekrijgt van welke ouderhond, en daarmee welk ras, is op voorhand niet te zeggen. Dit maakt dat de Labradoodle een hond is die in karakter nog wel kan verschillen. Je zult je dus in de karaktereigenschappen van beide rassen moeten kunnen vinden om te bepalen of dit een hond is die daadwerkelijk bij je past.

labradoodle

Hoe verzorg je een Labradoodle?

Om de labradoodle goed te verzorgen dien je zorg te dragen voor voldoende tijd en aandacht. Hier is de labradoodle namelijk dol op en natuurlijk is dit iets dat eigenlijk voor elk huisdier belangrijk is.

Ga er dagelijks op uit voor een paar flinke wandelingen, gooi een hondenballetje, laat de hond zwemmen en zorg binnenshuis voor een lekker plekje en hondenknuffels op zijn tijd. Op deze manier is de Labradoodle al snel tevreden. Naast genoemde zaken zijn ook de voeding en vachtverzorging van belang, dus laten we daar even naar kijken.

Voeding

Als het aankomt op de beste voeding voor deze hond, dan heb je de keuze uit vers vlees, honden natvoer of geperste hondenvoer in de vorm van brokken. De keuze hierin is aan jou als hondenbaasje en zal van persoonlijke aard zijn. Om vlees goed te bewaren, dien je dit gekoeld te doen. Je moet dus voldoende plek in de koelkast en eventueel je vriezer te hebben.

Het bewaren van brokken is dan net wat makkelijker, middels een hondenvoedingcontainer. Aangezien de Labradoodle een energieke hond is, is het in elk geval belangrijk dat de voeding voorziet in een hoge energiebehoefte. Brokken die veel granen bevatten, zijn daarom niet aan te raden. Het is voor een labradoedel namelijk erg lastig om die granen om te zetten, wat maakt dat het eigenlijk loze vulling is.

Als je een pup hebt, dan doe je er goed aan om drie tot vier keer per dag een bakje goede puppyvoer te geven. Ook kan dit bestaan uit brokken voor puppy of natvoer voor puppy.

Hiernaast is voldoende drinkwater natuurlijk ook van belang. Als de hond iets ouder wordt, kun je de hoeveelheid afbouwen totdat je uiteindelijk op twee voedingen per dag zit. Zorg er altijd voor dat deze twee momenten ver genoeg uit elkaar liggen. Uiteraard is het tussendoor leuk om je hond af en toe een lekkere snack te geven. Een kauwbot is bovendien niet alleen leuk en lekker voor de hond, maar ook nog eens goed voor de verzorging van de tanden.

Vachtverzorging

Iets waar de Labradoodle om bekend staat en zeer geliefd om is, is het feit dat dit deze hond hypo-allergeen is. Verharen doet hij niet. Er is geen ondervacht en de nieuwe vacht zal altijd door de oude vacht heen groeien. Bijkomend voordeel is dat de vacht van deze hond met krullen nauwelijks ruikt. Net als met de verschillende afmetingen van de hond, verschilt ook het type vacht. Zo heb je de curly variant, de curly fleece en de wavy, waarvan de curly variant het meest krullend is.

Om de vacht te onderhouden, is regelmatig kammen met een goede kam voor honden van groot belang. Hoe meer krullen er in de vacht zitten, hoe groter de kans is op het ontstaan van klitten. De vacht valt namelijk niet uit, maar groeit door. Om deze reden is het ook nodig om geregeld, denk aan drie tot vier keer per jaar, naar een trimsalon te gaan.

Als de hond heeft gezwommen, dan is het nodig om de vacht goed schoon te maken. Drogen met een handdoek voor honden, föhn hond, honden waterblazer of badjas hond is vaak voldoende, maar als de vacht echt vuil geworden is, dan kan een wasbeurt noodzakelijk zijn. Een milde honden shampo is hierbij handig.

hond labradoodle

Is een Labradoodle geschikt voor een gezin met kindjes?

Voor een gezin met jonge kinderen is de labradoodle een zeer geschikt ras. De Labradoodle is namelijk heel verdraagzaam en speels. Kinderen zal hij voorzichtig benaderen, al kan een pup natuurlijk wel een beetje onstuimig zijn op zijn tijd. De hond geniet enorm van de aandacht en weet met zijn vrolijke snuit ieders hart te winnen. Of het nu gaat om kinderen van het eigen gezin of vreemde kinderen, dit maakt voor de Labradoodle geen verschil. Zoek jij dus een echte gezinshond, dan is de Labradoodle al snel een goede keuze.

Hoe goed een bepaalde hond ook met kinderen overweg kan, het is nooit aan te raden hond en kind alleen te laten. Dit wil niet zeggen dat het dan automatisch de hond zal zijn die de eerste ‘fout’ zal maken, want het zijn vaak jonge kinderen die de regels niet juist hanteren. Hoewel dit begrijpelijk is als zij nog jong zijn, kan dit wel leiden tot ongewenst gedrag.

De aanschaf van een Labradoodle

Ben je van plan om een Labradoodle in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Labradoodle hond. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

9 gedachten over “Labradoodle: Ontdek alles over dit ras [foto’s]”

  1. Wij hebben een (niet officiele) labradoodle.
    3/4 koningspoedel, 1/4 labrador.
    Ze heeft de slimheid van de koningspoedel en de vraatzucht van de labrador.(Is wetenschappelijk bewezen dat 62 % van de labradors en gen hebben met vraatzucht) Nou, dat heeft even geduurd eer wij gewend waren om daar mee om te gaan!

    Beantwoorden
  2. Nog even een vervolg op mijn eerdere reactie:
    Ze is nu bijna 10 en keurig op gewicht!
    Kregen bij de laatste enting nog complimenten van de dierenarts.
    Dat was niet gelukt met kleine kinderen erbij!

    Beantwoorden
  3. De Australische fokker die de Labradoodle als eerste gefokt heeft, heeft daar spijt van, omdat de hond de genetisch bepaalde aandoeningen van zowel de Poedel als de Labrador kan hebben. Ook de Universitaire dierenkliniek in Utrecht raadt af een Labradoodle te nemen, omdat de genenpoel te klein is, wat het overdragen van erfelijke aandoeningen bevordert. Je kunt echt beter of een Poedel of een Labrador nemen. Allebei erg leuke, slimme honden. De Poedel verhaart niet, dat is erg handig.

    Carine

    Beantwoorden
  4. Er staat dat de vachtkleur altijd egaal is.
    Dit klopt niet, er zijn ook Phantom doodles is met meerdere kleuren en Parti doodles met vlekken.

    Beantwoorden
  5. Wat een leugens 1 t is geen ras een labrador behoord tot de meest zieke aandoening in de top tien meest zieke honden poeders zijn ook niet een gezond ras. Fokkers testen hun dieren niet kunnen van beiden de slechte eigenschappen erven ook hun karakter is niet te voorspellen dan nog voor een mix dan nog erbij dat men gigantische bedragen vraagt + fokverbod. Ken aantal van dit mix die zelf ziek zijn vooralallergie

    Beantwoorden

Plaats een reactie