Lhasa Apso: Ontdek alles wat je moet weten over dit ras [foto’s]

De Lhasa Apso is wellicht een wat exotisch hondenras, met zijn oorsprong in Tibet, maar kom je in Nederland ook steeds vaker in het straatbeeld tegen. Omdat dit ras steeds populairder wordt, hebben wij besloten om dit artikel te schrijven.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Lhasa Apso als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Lhasa Apso hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Lhasa Apso?

De Lhasa Apso werd 2500 jaar geleden al gehouden als huisdier. Hij komt oorspronkelijk uit Lasha in Tibet waar hij door de Tibetaanse monniken en de adel werd gehouden als waakhond en als gezelschapsdier. Een andere naam in die tijd was Leeuwhond die de eigenaar geluk zou brengen. In 1901 kwam de Lasha Apso naar Groot Brittanië en werden ze gevormd door rashond.

De Lhasa Apso is misschien niet het eerste ras waar je bij honden aan denkt, maar als je de kenmerken kent, zul je hem overal herkennen. De korte poten hebben veel haren waardoor ze erg breed lijken. Deze niet verharende hond heeft een dubbele vacht met een lange zware bovenlaag en een zachte dichtere onderlaag. Een zwarte neus en grote donkere ogen en kleine hangende oortjes maken het gezicht af.

De beweeglijke en hoge staart van de Lasha Apso en de kop in de lucht geven een zelfverzekerde uitstraling. Als de beharing erg lang is, dan is soms niet eens te zien wat de voor en achterkant van de hond is. De staart valt dan op de rug volledig weg in de vacht.

De langharige vacht was in het verleden in Tibet vooral noodzaak om in de kou te kunnen overleven, nu onderscheidt dit ras zich met deze lange manen van de vele andere rassen. De Lasha Apso wordt zo’n 25 centimeter groot en weegt op volwassen leeftijd tussen de 5 en 10 kilo. Het is dus een klein hondje. Je kunt lang plezier hebben van deze trouwe gezinshond, die zo’n 12 tot 14 jaar oud kan worden.

lapso hond

Wat voor karakter heeft een Lhasa Apso?

De dagelijkse bezigheden van de Lasha Apso bestaan uit activiteiten met als doel zijn baas te beschermen. Hij is erg gehecht aan de mensen waar hij van houdt. Naar vreemde honden en mensen is hij erg argwanend, wat niet over moet gaan in agressie.

Als pup is de Lasha Apso enthousiast speels en van nature niet te begrenzen. Hij is misschien klein van stuk, maar laat zich niet snel uit het veld slaan door grotere honden. Voor zijn waakzame, eigenzinnige en achterdochtige houding is het aan te raden om al snel een consequente puppy cursus en socialisatie in te zetten.

Laat je niet inpakken door de charme, want als je zelf niet de leider bent dan zorgt de Lasha wel dat hij de leider wordt. Ook is het is handig het waakse blaffen wat schel en snel irritant kan worden vroeg af te leren. Met strengheid, consequent zijn en veel geduld wordt de hond een trouwe huisgenoot, maar behoudt altijd wel een beetje van zijn onafhankelijkheid. Bijzondere kwaliteiten van de Lasha Apso zijn de alertheid en waakzaamheid die uitstekend ingezet worden als gehoorhond voor mensen met verminderd gehoorproblemen. Over het algemeen zijn het ook rustige honden, maar wel met een flink karakter.

Lhasa Apso hond

Hoe verzorg je een Lhasa Apso?

In de verzorging is het aanwennen van tandenpoetsen aan te raden om tandsteen te voorkomen. Hiervoor gebruik je natuurlijk een goede honden tandpasta en de beste honden tandenborstel. Met een nagelknipper voor honden kan je de nagels perfect knippen, als de Lasha Apso geen lange wandelingen op verharde grond maakt. De Lasha Apso is niet zo’n sportief type en heeft hele lange wandelingen niet nodig om fit te blijven.

Met de korte pootjes is een uren durende wandeling vaak te lang. Liever korte wandelingetjes in de buurt en spelen met bijvoorbeeld een bal heeft meer zijn voorkeur. Bovendien beweegt hij genoeg met zijn bezigheden om zijn baasje te beschermen en zijn bodyguard activiteiten zoals het wachtlopen. Naast een goede verzorging van de vacht is het schoonmaken van de oren en ogen belangrijk omdat de haren kunnen zorgen voor ontstekingen.

Voeding

Een Lhasa Apso heeft twee maaltijden per dag nodig. Dan is het van belang om te denken aan specifieke voeding die goed is voor zijn vacht en dikke huid. Om vacht en huid gezond te houden zijn er extra eiwitten en vetten nodig. In verband met de kwetsbare maag van de Lasha Apso is het goed om uit te zoeken welke voeding hij het best kan verdragen, bijvoorbeeld vlees of vis.

Op vaste tijden het eten geven is ook beter voor de kwetsbare maag. De hoeveelheid per maaltijd is afhankelijk van de grootte, leeftijd en activititenpatroon en daarbij verandert de behoefte aan eten van een hond in de loop van de tijd.

Honden snackjes kun je het beste beperken, omdat overgewicht snel op de loer ligt door de eitwit- en vetrijke voeding. Houdt daarom het gewicht goed in de gaten, want een halve kilo lijkt niets, maar is in verhouding al een behoorlijke toename van het gewicht. Overgewicht kan er voor zorgen dat uw hond minder oud wordt.

Vachtverzorging

De lange haren van de Lasha Apso zijn prachtig, maar vragen veel verzorging. De lange bovenste laag trekt snel vuil en stof aan. Hierbij moet je er op rekenen enkele uren per week bezig te zijn om de vacht goed te onderhouden. Zeker twee keer per goed week borstelen is wel nodig met een goede hondenborstel en juiste honden kam om knopen te ontwarren.

De vacht moet goed schoongehouden en regelmatig gewassen worden met goede hondenshampoo, shampoo puppy en cremespoeling hond, om klitten te voorkomen. Om het helemaal af te maken kan er een lotion gebruikt worden voor weer een stralende look.

Het is beter om de vacht wat korter te houden en de ogen vrij te houden. De hondentrimmer kan hier natuurlijk een rol in hebben. Wordt de vacht niet goed verzorgd, dan zal de hele vacht er af moeten.

hond Lhasa Apso

Is een Lhasa Apso geschikt voor een gezin met kindjes?

Het is een grappig en vrolijk ras, wat aanhankelijk is naar zijn baasjes en soms wat achterdochtig naar vreemden. De Lhasa Apso heeft een eigenzinnig karakter, waarbij hij niet aarzelt om duidelijk zijn grenzen te stellen.

In de omgang met jonge kinderen is dit geen goede combinatie. Bij de onvoorspelbaarheid van jonge kinderen zou de Lhasa Apso kunnen bijten. Zeker als hij niet goed gesocialiseerd is. Als je op zoek bent naar een hond voor kinderen, dan is de Lasha Apso niet altijd de beste keuze. Zijn de kinderen groter of erg rustig, dan heb je er een fijne en waakzame familiehond aan die super trouw is aan huis en gezin.

De aanschaf van een Lhasa Apso

Ben je van plan om een Lhasa Apso in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Lhasa Apso. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie