Rustige hondenrassen: De 22 meest populaire! [Foto’s]

Rustige hondenrassen zijn voor veel gezinnen ideaal om aan het gezin toe te voegen. Overweeg jij om een rustig hondje in huis te halen? Dan ben je bij dit blog aan het juiste adres. In dit artikel nemen wij jou mee in populaire rustige honden, met alle informatie die bij dat hondenras hoort.

Voordat je een bepaald hondenras in huis haalt, wil je meer weten over dit soort honden. Op die manier kun je kijken welke hond het best bij jouw huidige situatie past. Elk ras heeft namelijk zijn eigen kenmerken en karaktereigenschappen en er zijn tal van rustige rassen die bekend staan om hun rustige en relaxed karakter.

Zo is niet iedere rustige hond geschikt voor een gezin met kinderen en heeft het ene rustige ras meer beweging nodig dan het andere. Elke rustige hond heeft bovendien ergens zijn oorsprong en in dit artikel worden de meest bekende rustige hondenrassen behandeld.

Goed om te weten is dat deze lijst bestaat uit schattige honden, kleine rashonden, grote hondenrassen, kindvriendelijke honden en hondenrassen middelgroot. Hond met krullen, hondenrassen die niet ruien en hondjes met lange oren kan je ook tegenkomen.

Rustige hondenrassen: Onze top 19

We nemen je nu mee in de 19 meest populaire rustige hondenrassen, in willekeurige volgorde. Bij elke rustige hond zullen we stil staan bij allerlei belangrijke eigenschappen die deze rustige hondenrassen hebben. Lees snel verder!

Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniel is een redelijk klein hondenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het is een liefdevol ras dat bekend staat om zijn geweldige persoonlijkheid en aanhankelijkheid. De Cavalier is een ideale huisgenoot voor gezinnen met kinderen en doet het goed met andere huisdieren. Cavalier King Charles Spaniëls hebben een rond hoofd met grote, ronde ogen en zachte, wollige vacht.

Franse Bulldog

De Franse Bulldog, ook wel “Bouledogue Français” genoemd, is een kleine tot middelgrote hond dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Deze Franse hond staan bekend om hun zachtaardige karakter en rustige aard en zijn daarom populair als gezelschapshond. De Franse Bulldog is gemakkelijk te trainen en doen het goed met kinderen. Ze hebben wel regelmatig beweging nodig, maar zijn niet te veeleisend wat betreft fysieke activiteit. Ze kunnen goed in een appartement wonen, mits ze voldoende uitlaatkansen krijgen.

rustige hond die weinig blaft

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een grote hondenras afkomstig uit Zwitserland. Dit Zwitsers hondenras staat bekend om hun kracht, intelligentie en vriendelijke karakter. Berner Sennen hebben wel veel beweging nodig en zijn geschikt voor actieve eigenaren die van wandelen, hardlopen of andere fysieke activiteiten houden. Berner Sennenhonden hebben een stevig, gespierd lichaam met korte, gladde vacht.

kleine rustige hond

Basenji

De Basenji is een middelgroot hondenras afkomstig uit Afrika. Het is een intelligent en energiek ras dat bekend staat om zijn unieke eigenschappen. Basenjis zijn bijvoorbeeld bijna niet te horen wanneer ze blaffen, in plaats daarvan maken ze een soort jodelend geluid.

Ze zijn ook bijzonder goed in het opruimen van knaagdierproblemen, omdat ze instinctief jagen op kleine dieren. Ze hebben veel beweging nodig en zijn geschikt voor wandelen, hardlopen of andere fysieke activiteiten. Basenjis zijn niet geschikt voor eigenaren die weinig tijd hebben om voor een hond te zorgen of die niet ervaren zijn met het opvoeden van honden.

rustige hondenras

Bulldog

De Bulldog is een middelgrote hondenras met een korte, dikke vacht en een brede kop. Ze staan bekend om hun vriendelijke en loyale karakter en zijn een populaire huisdierkeuze vanwege hun zorgzame aard. Hoewel ze krachtige en atletische honden zijn, hebben ze niet veel beweging nodig. Deze vriendelijke hond is ook intelligent en leergierig, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden getraind. Ben je dus op zoek naar een trouwe hond? Overweeg dan de Bulldog.

Shiba Inu

De Shiba Inu is een oud Japans hondenras dat bekendstaat om zijn intelligentie, zijn zelfstandigheid en zijn krachtige, atletische bouw. Het ras is afkomstig uit het bergachtige gebied van het noorden van Japan en werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond en herdershond. De Shiba Inu heeft een korte, dikke vacht die gemakkelijk te verzorgen is.

Het ras is ook bekend om zijn scherpe, oplettende ogen en zijn gedrongen, compacte bouw. Deze Japanse hondenrassen zijn over het algemeen intelligente, energieke honden die graag spelen en leren. Ze zijn ook zelfstandig en kunnen soms een beetje eigenwijs zijn. Hoewel de Shiba Inu een relatief kleine hond is, heeft het ras wel enige beweging nodig om in vorm te blijven.

rustige middelgrote honden

Barzoi

De Barzoi, ook wel bekend als de Russische Windhond, is een elegant en atletisch hondenras met een lange, zijdeachtige vacht. Het ras is afkomstig uit Rusland en werd oorspronkelijk gebruikt voor het jagen op wolven. De Barzoi heeft een slank, gedrongen bouw met lange, goed gevormde benen en een lange staart.

Ze hebben ook een karakteristieke “manen” aan de zijkanten van hun hals en borst. Barzoi’s zijn over het algemeen rustige, intelligente honden die graag spelen en leren. Ze zijn ook zeer gevoelig en kunnen soms een beetje verlegen zijn. Hoewel de Barzoi een grote hond is, heeft het ras niet zoveel beweging nodig als sommige andere rassen.

Ierse Setter

De Ierse Setter is een prachtige hondenras met een lange en glanzende vacht. Ze staan bekend om hun elegante en atletische bouw en worden vaak gebruikt als jachthonden.
De Ierse Setter komt, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk uit Ierland en werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in Engeland als jachthond. In de loop der tijd is het ras ook populair geworden in andere landen, waaronder Nederland.

Ierse Setters zijn intelligente en actieve honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze zijn liefdevol en trouw aan hun baasjes en zijn geweldig als gezinshonden, mits ze voldoende uitlaatkansen krijgen. Net als bij andere hondenrassen, is het belangrijk om de Ierse Setter goed te socialiseren en op te leiden. Ze kunnen een sterk jachtinstinct hebben, dus het is belangrijk om ze op jonge leeftijd goed te leren omgaan met andere huisdieren en mensen.

rustige hond

Australische herder

De Australische Herder is een intelligent en energiek hondenras dat oorspronkelijk uit Australië komt. Ze worden vaak gebruikt als werkhonden op boerderijen en in de veehouderij, maar zijn ook populair als gezinshonden en als honden voor sporten zoals honden frisbee en agility. De Australische Herder heeft een slanke en atletische bouw en een dikke, double-coated vacht die bescherming biedt tegen warmte en kou.

Een Australische herder is alert en waakzaam, wat hen uitermate geschikt maakt als waakhonden. Ze zijn ook zeer intelligent en leergierig, wat betekent dat ze gemakkelijk te trainen zijn als je duidelijke en consequente grenzen stelt. Beweging en mentale stimulatie is van belang om tevreden en gezond te blijven, dus ze zijn het beste geschikt voor mensen met een actieve levensstijl.

Saluki

De Saluki is een oud en koninklijk hondenras dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het ras is vernoemd naar de stad Saluki in Irak en is al duizenden jaren bekend als jachthond en gezelschapshond. Salukis hebben een slank en elegant uiterlijk, met een lange, dunne nek en een vlakke, gekrulde staart.

Saluki’s hebben een dunne, glanzende vacht die in verschillende kleuren voorkomt, zoals zwart, bruin, rood en zandkleurig. Ze zijn zeer atletisch en beweeglijk, en worden vaak gebruikt voor de jacht op vogels en kleine zoogdieren. Ze zijn ook geweldig als gezelschapshonden, omdat ze rustig en liefdevol zijn en weinig verzorging nodig hebben.

rustige gezinshond

Shih Tzu

De Shih Tzu is een klein, vriendelijk en populair hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. Ze staan bekend om hun langharige vacht en hun kleine, gespierde bouw. De shih tzu is een liefdevolle en aanhankelijke honden die graag dicht bij hun baasjes zijn. Shi Tzu’s zijn geweldig als gezinshonden en zijn vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren.

Ook heeft de Shih Tzu niet veel beweging nodig en zijn ze geschikt voor mensen die een wat rustiger levensstijl hebben. Ze hebben wel veel verzorging nodig, omdat hun lange vacht regelmatig geborsteld en gekamd moet worden om knopen te voorkomen. De Shih Tzu is intelligent en leergierig. Ze zijn ook geweldig als therapeuthonden, omdat ze rustig en liefdevol zijn en mensen helpen om te ontspannen en zich beter te voelen.

Chow Chow

De Chow Chow is een oud en uniek hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. Ze staan bekend om hun ronde kop, dikke vacht en blauwe tong. Chow Chows hebben een stevige en atletische bouw, met een dikke, dubbele vacht die bescherming biedt tegen de kou. Chow Chows komen in verschillende kleuren voor, zoals zwart, blauw, rood en crème. Ze zijn intelligent en leergierig, maar kunnen ook eigenwijs zijn. Ze hebben duidelijke en consequente grenzen nodig om goed te kunnen functioneren en te leren.

rustige kleine hond

Newfoundlander

De Newfoundlander is een groot en krachtig hondenras dat oorspronkelijk uit Newfoundland, Canada komt. Ze staan bekend om hun dikke, waterbestendige vacht en hun grote, sterke bouw. Newfoundlanders worden vaak gebruikt als reddingshonden en als hulphonden voor mensen met een beperking. Ze zijn intelligent, leergierig en hebben een sterk werkethos, wat ze geschikt maakt voor allerlei taken. Ze zijn ook liefdevol en aanhankelijk, en zijn geweldig als gezinshonden.

Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een kleine hond met een vriendelijk karakter. Kenmerkend voor de Tibetaanse Spaniël is de halflang en zachte vacht. Als gezelschapshond zijn Tibetaanse Spaniels zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een vriendelijke, aanhankelijke en intelligente hond met een kalm karakter. Ze zijn graag bij hun baasjes en hechten zich sterk aan hun eigen familie en kleine kinderen.  

Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een kleine en rustig hondenras afkomstig uit Tibet. Ze zijn bekend om hun lange, dikke vacht en hun trouwe, waakzame aard. De Lhasa Apso is een populaire huisdierkeuze vanwege hun vriendelijke en loyale karakter, hoewel ze ook regelmatige verzorging van hun vacht nodig hebben. Ook is de Lhasa Apso actief en spelen ze graag, dus ze hebben regelmatig beweging nodig. De ideale rustige gezelschapshond als je het ons vraagt.

rustige honden

Pekinees

De Pekingees staat bekend om zijn lange, dikke vacht en zijn kleine, ronde ogen, wat hem een unieke uitstraling geeft. De vacht van de Pekinees vereist regelmatige verzorging om te voorkomen dat deze vervilt, dus het is belangrijk dat de eigenaar de tijd en energie heeft om dit te doen. Pekinezen zijn actief en spelen graag, dus ze hebben regelmatig beweging nodig om fit en gezond te blijven.

Ze zijn ook intelligent en leergierig, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeleid en behendigheidstrainingen kunnen volgen. Hoewel de Pekinees bekend staat om hun vriendelijke en speelse karakter, zijn ze ook waakzaam en zullen ze hun eigenaar en huis beschermen als ze zich bedreigd voelen. Dit maakt hen ook geschikt als waakhond.

Basset Hound

De Basset Hound is een kleine tot middelgrote rustige hond met lange, hangende oren en een korte, dikke vacht. Ook staat de Basset Hound bekend om hun loyale karakter en zijn populair vanwege hun liefdevolle en zorgzame aard. De Basset Hound is een leuke en trouwe hond, voor mensen die de tijd en energie hebben om voor hen te zorgen.

Golden Retriever

De Golden Retriever mag natuurlijk niet ontbreken in dit artikel over rustige hondenrassen. De Golden Retriever is van oorsprong een echte jachthond, afkomstig uit Schotland. Ze werden gebruikt om het afgeschoten wild te apporteren. Kenmerkend aan dit ras is hun zachte beet en een goed karakter. Wist je dat een golden retriever in staat is om een rauw ei in zijn bek te houden, zonder deze te breken? Deze eigenschap was van groot belang bij het terugbrengen van het geschoten wild.

golden retriever

Engelse Bulldog

De English Bulldog heeft een rijke geschiedenis en was oorspronkelijk een Engels hondenras die werd gebruikt voor stierengevechten. Gelukkig is dit tegenwoordig verboden en worden English Bulldogs nu voornamelijk als huisdieren gehouden. De Engelse Bulldog is een geweldige gezinshond en zullen hun eigenaren beschermen en liefdevol verzorgen. Hoewel ze niet veel beweging nodig hebben, zijn ze wel actief en spelen graag, dus het is belangrijk om ze regelmatig te laten wandelen en te spelen.

Maltezer

De Maltezer is een kleine en rustig hondenras met een lange, witte vacht. Ze staan bekend om hun vriendelijke en speelse karakter en zijn een populaire huisdierkeuze vanwege hun loyale en liefdevolle aard. Hoewel ze klein zijn, hebben ze regelmatig beweging nodig en zijn ze ook intelligent en leergierig, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden opgeleid.

rustigste hondenras

Sint Bernard

De Sintbernard is een groot hondenras met een lange, dikke vacht. Ze staan bekend om hun vriendelijke en loyale karakter. De Sint Bernard is ook bekend om zijn werk als reddingshond in de Alpen, waar ze vele vermiste mensen hebben gevonden en gered. Omdat het grote, krachtige en rustige hondenrassen zijn, hebben deze vriendelijke reuzen regelmatig beweging nodig. Ze zijn ook intelligent en leergierig, wat betekent dat je ze gemakkelijk dingen kunt aanleren.

Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond ziet er misschien een beetje eng uit voor velen, maar niets is minder waar. De Ierse Wolfshond is een rustige lieverd en een echte gezelschapshond. Ze horen bij de rasgroep windhonden, hebben een gespierde bouw en bewegen graag. Hun snuit is vrij spits en ze hebben kleine, hangende oren. De staart van de Ierse Wolfshond is lang en een beetje buigend.

Als je op zoek bent naar een rustige hondenras, zijn er verschillende rustige hondenrassen die geschikt kunnen zijn. We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met een lijst van rustige hondenrassen. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie