Tibetaanse Terriër: Ontdek hier alles over dit ras [foto’s]

De Tibetaanse Terriër is een actieve en vriendelijke hond, die bij veel gezinnen populair is. Met zijn verwilderde uiterlijk, lange vacht en middelgrote formaat, ziet hij er grappig en toch moedig uit. Daarom dat wij dit artikel geschreven hebben.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Tibetaanse Terriër als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Tibetaanse terriër kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Tibetaanse terriër?

De Tibetaanse Terriër is een medium hondenras met een lange vacht die voorkomt in diverse kleuren. Zoals de naam doet vermoeden komt de Tibetaanse terriër oorspronkelijk uit Tibet. In die gebieden hebben zich van oorsprong zelfverzekerde hondenrassen gevestigd, zoals herders. In Tibet wordt hij daarom nog steeds ingezet als herdershond, maar ook als gezelschapshond voor Tibetaanse monniken. De eerste Tibetaanse terriers werden in de jaren 20 vanuit Tibet naar Groot-Brittannië gebracht.

Met een schofthoogte van 35 tot 40 centimeter en een gewicht variërend van 10 tot 12 kilo, is de Tibetaanse Terriër een middelgrote hond. Reuen zijn daarbij iets groter en zwaarder dan teven. De Tibetaanse Terriër heeft een stevige, vierkante bouw en kent een vastberaden en moedige uitdrukking. De honden worden gemiddeld 12 jaar oud.

De Tibetaanse terrier heeft een dubbele vacht waarbij de ondervacht fijn en wollig is. Ook de bovenvacht is ook fijn, maar voelt niet zijdezacht aan. De vacht is lang met rechte haren of met een lichte golf erin. Een krul is niet toegestaan. De vacht van deze honden die niet verharen komt in diverse kleuren: van wit tot goud en van crème tot zwart. Alle combinaties zijn toegestaan, behalve chocolade- en leverkleur.

tibetaans terrier

Wat voor karakter heeft een Tibetaanse terrier?

De Tibetaanse Terriër is een herdershond in hart en nieren, al doet zijn naam anders vermoeden. Maar, ook als gezelschapshond doet hij het erg goed en kan hij goed overweg met kinderen. Hij heeft een moedig, levendig, vrolijk en waaks karakter. De opvoeding is relatief eenvoudig, maar dient wel consequent te zijn.

Over het algemeen is de Tibetaanse Terriër een vrolijke, sociale hond. Zoals bijna alle honden is ook de Tibetaanse Terriër niet graag alleen, maar het liefst bij zijn familie in de buurt. Lange wandelingen, uitdagende spelletjes en bijvoorbeeld speuropdrachten zijn perfecte manieren om hem bij het gezinsleven te betrekken en bezig te houden. Hij kan afstandelijk en afwachtend zijn naar vreemden, maar is erg trouw aan zijn baas en familie.

Zowel zijn vacht als gedrag is wat onstuimig, maar dat maakt hem juist tot een gezellige en grappige gezinshond. Verder heeft de Tibetaanse Terriër een compacte, stevige bouw en een waanzinnig sprongvermogen, wat goed van pas komt bij zijn functie als herder. Het is een stoere hond die vol energie zit en over een flinke dosis moed beschikt.

tibetaanse hond

Hoe verzorg je een Tibetaanse Terriër?

De Tibetaanse Terriër is vrij eenvoudig te verzorgen. Zoals iedere hond heeft ook de Tibetaanse terrier voldoende beweging nodig en natuurlijk het juiste voer. Vanwege zijn lange vacht is het wel belangrijk dat je hem een regelmatige borstelbeurt geeft. Lees hieronder meer over de verzorging van een Tibetaanse Terriër.

Als actieve hond is het belangrijk dat de Tibetaanse Terriër dagelijks voldoende beweging krijgt. Hij is gek op lange wandelingen in het bos en is dol op ravotten en spelen. Een lange wandeling van minimaal een uur, waarbij hij ook een flink stuk los mag lopen, en wat kortere wandelingen van bijvoorbeeld 20 minuten zijn een must voor dit ras.

Zorg dat de Tibetaanse Terriër ook mentaal genoeg uitdaging krijgt, dat voorkomt verveling en dus sloopgedrag in huis. Doe bijvoorbeeld zoekspelletjes, gooi een bal, train zijn beheersbaarheid of leer hem trucjes.

Voeding

Er bestaan veel opties als het op goede hondenvoer aankomt. Je kunt kiezen uit verschillende soorten brokken, geperste brok hond, honden blikvoer, versgemalen vleesvoer of ervoor kiezen het menu voor jouw hond helemaal zelf samen te stellen. De meeste mensen zullen kiezen voor brokken, omdat het makkelijk te voeren is en vrijwel altijd compleet is.

Dat houdt in dat het alle vitaminen en mineralen bevat die de hond nodig heeft. Voor een puppy is het belangrijk dat er voldoende calorieën in het voer zitten, omdat hij snel groeit en veel verbrandt. Pas daarbij op dat je niet te veel beste hondensnoepjes of ander lekkers geeft. Honden, en dus ook de Tibetaanse terriër, hebben snel de neiging dikker te worden.

Vachtverzorging

Het grote voordeel van dit leuke ras is dat hij niet verhaart. Daar tegenover staat wel dat je enige tijd moet investeren om de vacht mooi te houden. De lange haren van de Tibetaanse Terriër dienen regelmatig geborsteld te worden. Doe je dat niet, dan krijgt de hond veel klitten en zal je vaker naar een trimsalon moeten. In het ergste geval zal de trimmer de vacht moeten scheren.

Gebruik voor de vachtverzorging een speciale borstel hond en kam hond, waarbij je begint met borstelen. Werk van onder naar boven en ga voorzichtig met de vacht om, zo voorkom je dat je onnodig veel haren afbreekt en de hond pijn doet.

Na het borstelen ga je met de kam aan de slag om de vacht weer helemaal klitvrij en glad te maken. Je kunt iedere dag borstelen, maar ook om de dag of twee keer per week is voldoende. Hoe minder vaak je borstelt, hoe langer de borstelbeurt dient te zijn.

Door regelmatig je hond te wassen, zal zijn vacht in goede conditie blijven. Doe het niet te vaak; eens in de 6 tot 8 weken is meer dan genoeg. Gebruik de beste honden shampoo of pup shampoo en eventueel een goede honden conditioner. De waardes daarvan zijn geschikt voor de hondenvacht.

Nadat je de Tibetaanse Terriër hebt gewassen, is het heel belangrijk zijn vacht geheel te drogen. Begin daarbij met een handdoek hond en knijp het water voorzichtig uit de vacht. Daarna kun je aan de gang met een föhn voor honden. Zorg dat alle lagen van de vacht droog zijn, zo voorkom je huidirritaties en vieze luchtjes. Maak het eventueel af met een badjas voor honden.

tibetaanse terrier

Is een Tibetaanse Terriër geschikt voor een gezin met kindjes?

Sommigen denken dat de Tibetaanse Terriër niet geschikt is voor kinderen, omdat hij bijvoorbeeld te druk of te wild zou zijn. Toch is deze hond een echte familiehond die graag speelt en zelden agressie vertonen. Hij is over het algemeen vriendelijk naar kinderen en andere honden toe, maar het is daarbij zeer belangrijk de kinderen te leren hoe zij respectvol met een hond om moeten gaan.

Zo zal de Tibetaanse Terriër het laten merken als hij iets niet prettig vindt, bijvoorbeeld wanneer een kindje aan zijn vacht of oren trekt of een te stevige knuffel geeft. Voed kinderen daarom goed op in de omgang met honden en zorg dat je ze nooit alleen laat.

De aanschaf van een Tibetaanse Terriër

Ben je van plan om een Tibetaanse terriër in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

Veelgestelde vragen over de Tibetaanse Terriër

Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.

Wat is het karakter van een Tibetaanse Terriër?

Tibetaanse Terriers staan bekend om hun vriendelijke, speelse en intelligente karakter. Ze zijn aanhankelijk naar hun familie, maar kunnen ook onafhankelijk zijn. Het zijn goede gezelschapshonden die goed kunnen opschieten met kinderen en andere honden. Ze zijn alert en waakzaam, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Zijn Tibetaanse Terriërs geschikt voor gezinnen met kinderen?

De Tibetaanse Terriër is over het algemeen geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze hebben een zachtaardig en geduldig karakter, wat hen goed maakt in de omgang met kinderen. Ze genieten van spelen en kunnen veel plezier hebben met kinderen, zolang er toezicht is om ervoor te zorgen dat het spel veilig verloopt. Het is altijd belangrijk om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle en zorgzame manier met de hond moeten omgaan.

Hoeveel beweging hebben Tibetaanse Terriërs nodig?

Tibetaanse Terriërs hebben dagelijks matige tot intense lichaamsbeweging nodig. Ze zijn actieve honden die genieten van wandelen, spelen en rennen. Dagelijkse wandelingen en speelsessies in de tuin zijn ideaal voor hun lichaamsbeweging. Deze activiteiten helpen hen niet alleen fysiek fit te blijven, maar ook mentaal gestimuleerd te worden. Houd er rekening mee dat de behoefte van elke hond kan variëren, dus pas de hoeveelheid aan op basis van de leeftijd, gezondheid en energieniveau van je Tibetaanse Terriër.

Hoe zit het met de vachtverzorging van een Tibetaanse Terriër?

Tibetaanse Terriërs hebben een dikke, dubbele vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de vacht minstens een paar keer per week te borstelen om klitten en klonten te voorkomen. Trim de haartjes tussen de voetzolen om klitten te voorkomen en houd de oren schoon en vrij van overtollig haar. Regelmatige verzorging helpt de vacht van je Tibetaanse Terriër gezond en glanzend te houden.

Hoe reageert een Tibetaanse Terriër op andere huisdieren?

Een Tibetaanse Terriër kan goed opschieten met andere honden, vooral als ze van jongs af aan aan hen worden voorgesteld. Ze hebben een vriendelijk en sociaal karakter, wat hen helpt om relaties op te bouwen met andere dieren in het huishouden. Uiteraard kunnen individuele verschillen van hond tot hond variëren, dus het is belangrijk om de introductie geleidelijk te laten verlopen en toezicht te houden op het gedrag van de honden om ervoor te zorgen dat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Hebben Tibetaanse Terriërs specifieke gezondheidsproblemen?

Zoals bij elk ras kan de Tibetaanse Terriërs vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziekten. Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Tibetaanse Terriers zijn heupdysplasie, patella luxatie, progressieve retina atrofie en allergieën. Het is belangrijk om een ​​goede relatie te onderhouden met een dierenarts die ervaring heeft met het ras en regelmatige gezondheidscontroles uitvoert. Zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige verzorging om de gezondheid van je Tibetaanse Terrier te bevorderen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Tibetaanse Terriër. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

3 gedachten over “Tibetaanse Terriër: Ontdek hier alles over dit ras [foto’s]”

 1. We hebben een tibetaanse terriër gekocht omdat hij niet zou verharen
  Het tegendeel is waar
  Maar we willen hem absoluut niet meer missen
  Geweldig karakter en ontzettend leuk en lief

  Beantwoorden
 2. Mijn Tibetaantje komt van broodfok,met rugzak dus maar voor mij persoonlijk prachthond naar vreemde toe is een probleem, wil haar niet meer missen groetjes Tibie en m Magda

  Beantwoorden
 3. Mijn schoonzus is onlangs overleden, ik heb haar tebitaantje nu bij mij,het is een zachte en lieve hond
  Zou haar niet meer willen missen

  Beantwoorden

Plaats een reactie