Broholmer: Ontdek alles wat je moet weten over dit ras [foto’s]

De Broholmer is één van de meeste oude hondenrassen uit Denemarken, welke je ook steeds vaker in Nederland tegenkomt. Aangezien jij dit blog leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar meer informatie. Je bent hier aan het juiste adres.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Broholmer als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Broholmer hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Broholmer?

Bij de keuze voor een bepaald hondenras let je op verschillende dingen. Een aantal van die dingen gaan over de kenmerken die bij het ras horen en vaak wil je ook wat weten over de herkomst.

De Broholmer is afkomstig uit Denemarken, behorend tot de dogachtige. De meeste Broholmers vind je nog altijd daar terug. In Nederland zijn er enkele tientallen, maar er komen toch steeds vaker wat nestjes bij. Het gerucht gaat dat deze hond hier zijn dienst deed als waakhond voor de mensen met een goed gevulde portemonnee. Ook gaan er verhalen rond dat dit ras afstamt van de Mastiff. In hoeverre een en ander juist is, is niet duidelijk.

Wel helder is dat je te maken hebt met een flinke hond. Reutjes kunnen wel zo’n 75 centimeter groot worden, teefjes ongeveer 70 centimeter. Met een gewicht van rond de 50 à 60 kilo is het dus ras van behoorlijk formaat.

Vaak is het bij honden van een dergelijk formaat zo dat zij de leeftijd van 10 jaar niet eens halen. De Broholmer kan echter toch wel een jaartje of 11 oud worden. Gezondheidsproblemen zijn dan ook maar gering aanwezig, al komen problemen aan heup en elleboog voor, evenals een maagtorsie.

De vacht van deze hond is erg kort. Vaak is de hond bruin gekleurd, maar ook een wat meer gele tint kan voorkomen, evenals de aanwezigheid van witte plekken en een zwart masker in het gezicht.

Broholmer hond

Wat voor karakter heeft een Broholmer?

De Broholmer is een echte waakhond, maar zeker niet in agressieve zin. Met zijn terughoudendheid richting vreemden zal hij snel aanslaan als er onbekende mensen op eigen terrein komen. Vanwege zijn vroegere taak als waakhond zal hij altijd beschermend optreden.

De hond is makkelijk op te voeden, aangezien hij zijn baasje graag een plezier wilt doen. Wel dient de opvoeding consequent te zijn. Een goede vertrouwensband is daarnaast van groot belang. De hond kan doorgaans prima overweg met andere mensen en dieren, al zullen reutjes enigszins de neiging hebben om wat dominant te zijn tegenover andere reutjes.

De hond kan zowel binnen als buiten gehouden worden, als hij maar ergens een warm en beschut plekje heeft en voorzien wordt van de nodige aandacht en momenten om zijn energie kwijt te kunnen. Een spelletje gaat deze hond niet uit de weg en van lange afstanden wandelen houdt hij ook zeker. Het is dan ook geen hond die geschikt is voor mensen die liever niet zo actief zijn.

Voor de rest heeft de hond een vriendelijk karakter en is het een hond die een soort van rust uitstraalt. Zijn houding is zelfverzekerd.

deense Broholmer

Hoe verzorg je een Broholmer?

Elk huisdier moet goed verzorgd worden. Kies je voor een hond, dan komen hier niet alleen zaken bij kijken als dierenartsbezoeken, waarbij nagelknippen en gebitcontrole uitvoerig aan bod komen en uitgebreide wandelingen in weer en wind, maar ook de voeding en de vacht vragen aandacht. Hieronder gaan we er iets dieper op in.

Voeding

De Broholmer is een hond die aardig wat voedsel naar binnen kan werken. Een belangrijk punt hierbij is dat grote hondenrassen doorgaans gevoelig zijn voor maagkantelingen. Zo ook de Broholmer. Je dient daarom altijd rekening te houden met het tijdstip van de voedingen. Zorg dat de hond eerst zijn wandeling gehad heeft, even bij kan komen en geef hem daarna pas zijn eten. Hij zal dan voldoende tot rust gekomen zijn.

Je kunt kiezen voor vers vlees, geperste brokken hond of brokken hond , wat beide goed is als je hond hier goed op reageert. Dit merk je aan de ontlasting en aan de vacht, dus let hier goed op, maar geef het wel altijd even de kans. Eventueel wat vetzuren bijvoeren is nooit verkeerd, maar als jij je goed verdiept in de diverse soorten voeding en je kiest voor een hoogwaardig product, dan is dit nagenoeg compleet. Iets extra’s in de vorm van een kauwbot hond, graanvrije snacks hond of hypoallergene snoepjes hond zal de hond altijd waarderen.

De Broholmer is echter wel gevoelig voor overgewicht, dus voer met mate. De maaltijden hoeven echt geen bakken vol te zijn en de tussendoortjes moet je niet overdrijven.

Vachtverzorging

De verzorging van de vacht is eigenlijk heel gemakkelijk. Een enkele keer borstelen per week is voldoende. Toch zal de hond regelmatig zijn haren verliezen, dus aan stofzuigen zul je ook bij dit ras niet ontkomen.

De vacht houd je het liefst mooi glanzend. Dit geeft aan dat deze in goede conditie is en de hond dus goed in zijn vel zit. Wordt de vacht dof of vallen er steeds meer losse haren uit? Dan doe je er goed aan om in ieder geval de voeding nader onder de loep te nemen en eventueel een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Aangezien de hond een korte vacht heeft, kan het zijn dat hij het wat sneller fris krijgt als de temperatuur buiten daalt. Zorg daarom altijd voor een warm plekje en droog de vacht af na een regen- of sneeuwbui. Dit voorkomt tevens nare geurtjes.

Een halfjaarlijks momentje onder de douche is ook aan te raden. Wees echter altijd voorzichtig met shampoo voor honden, puppy shampoo of conditioner voor honden. Hier heb je niet veel van nodig en goed uitspoelen is erg belangrijk om irritatie en een vette huid te voorkomen.

Broholmer pup

Is een Broholmer geschikt voor een gezin met kindjes?

Hoewel de hond goed overweg kan met mensen van elke leeftijd, is het erg belangrijk dat deze hond van pup af aan went aan jonge kinderen. Socialiseer je pup daarom goed en stop hier niet na een paar weken mee. Deze fase loopt namelijk langer door dan veel mensen denken en ook als de hond wat ouder is, leert hij nog steeds.

De hond zal groot en daardoor een beetje lomp worden, wat natuurlijk om de nodige voorzichtigheid vraagt als er kleine kinderen in de buurt rondlopen. De hond zal bovendien beschermend zijn, omdat dit van nature een eigenschap is die hij bezit. Het is natuurlijk heel fijn, maar het moet niet leiden tot dominantie. Hoewel de Broholmer hier niet heel gevoelig voor is, ligt zoiets altijd op de loer als je de rangorde in huis niet goed aanhoudt.

Niet alleen de hond moet leren om met kinderen om te gaan. Andersom is het net zo goed belangrijk. Kinderen moeten bijvoorbeeld weten dat ze de hond met rust moeten laten als deze aan het eten is of wanneer hij slaapt. Daarnaast is het zeker goed om ze regelmatig samen te laten spelen, zodat ze ook echt een band opbouwen. Begeleid deze momenten wel goed, zodat de hond zijn plaats leert kennen. Kinderen, hoe klein ook, moeten altijd boven de hond staan.

De aanschaf van een Broholmer

Ben je van plan om een Broholmer in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Broholmer. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie