Puppy tuigje: 15 beste van juli 2024 [Actie + Video]

Het puppy tuigje: Een ideaal middel om fijne én veilige wandelingen te maken met jouw kleine vriend en een product dat speciaal voor puppy’s gemaakt is. In die zin kan je het dus vergelijken met een hondentuigje.

In dit artikel nemen wij jou mee in het beste puppy tuigje van 2024. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een hondentuigje puppy, wat dus belangrijk is en waarom je een puppy tuig nodig hebt.

We sluiten af met hoe je een tuigje omdoet bij jouw puppy, wat het verschil is tussen een puppytuig en een puppy harnas, hoe jij jouw puppy opmeet en of je een tuigje voor puppy in de auto kan gebruiken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

Het beste puppy tuigje van 2024

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in het beste puppy tuigje van 2024, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog!

Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn in diverse afmetingen en kleuren te verkrijgen. Klik hiervoor even op “controleer prijs” om de juiste maat voor jouw pup te vinden.

Onze top 4 puppy tuigjes

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 4, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Bij ieder product vermelden we ook een voorbeeld van een review. Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere hondeneigenaren ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

Puppy tuig van Puppia

Het eerste product in ons artikel is het puppy tuigje van Puppia. Momenteel is dit één van de meest populaire puppytuigjes op bol.com. Dit hondentuig puppy krijgt momenteel 4,4 uit 5 sterren en meer dan 110 reviews op bol.com.

Het bovenstaande puppytuigje is in vijf maten te verkrijgen én je hebt de keuze uit 11 verschillende kleuren. Hierboven zie je bijvoorbeeld maat XS, dat geschikt is voor een buikomvang van 25 tot 36 centimeter.

Daarnaast staat deze Puppia tuig erom bekend dat het een extra zacht tuigje is, met een verstelbare buikriem en airmesh voor extra comfort. Hierdoor heb je een perfecte aanpassing aan het lichaam van jouw pup en een gelijkmatige drukverdeling. Wat wil je nog meer?

Een op en top goed artikel tot tevredenheid van zowel hondje als baasje,een echte aanrader !

Profiteurke

Puppy tuigje van Julius K9

Het tweede product in ons artikel is het IDC Power puppy tuigje van Julius K9. Dit product krijgt momenteel 4,8 uit 5 sterren en meer dan 20 reviews op bol.com.

De tuigjes van Julius K9 staan erom bekend om ontzettend sterk te zijn, bij bijna alle honden te passen en worden niet voor niets gebruikt door professionele trainers zoals de politie en het leger. Het zit met de prijs/kwaliteitverhouding dus heel goed bij dit merk

Daarnaast heb je de keuze uit 9 maten en veel verschillende kleuren, waarbij je hierboven maat XXXS ziet voor een borstomvang van 23 tot 27 centimeter. Neem voor andere kleuren en maten even een kijkje op bol.com.

Ook aan wandelen in het donker is gedacht, met diverse reflecterende onderdelen op het Julius K9 tuigje. Met dit zeer populaire tuig puppy zit je dus zeker goed!

Mijn pup hier hier super blij mee.. handig aan te doen, leuk omda je er de naam aan kunt plakken, zit heel comfortabel aan trekt nergens .. egt siper product

Evelyn13

Puppy tuigje van AnnyX

Het derde product in ons artikel is het puppytuigje van AnnyX. Dit Anny X tuig krijgt momenteel 4,8 uit 5 sterren en meer dan 12 reviews op bol.com.

Je hebt bij AnnyX de keuze uit ontzettend veel kleuren. Zo kan je kiezen uit wel 19 verschillende kleuren. Het tuigje hierboven is maat S en is geschikt voor een hond met een borstomvang tussen de 52 en 64 centimeter. Je kan echter ook kiezen uit kleinere of grotere maten, mocht dat nodig zijn.

Het handige aan dit product is dat je het kan wassen in de wasmachine op 30 graden. Ook goed om te weten is dat dit product van AnnyX een Y-tuigje wordt genoemd. Hierbij wordt de rug van de hond ontzien, omdat de druk optimaal verdeeld wordt over het lichaam.

Heel mooi goed passend tuigje voor mijn Schnauzer met nek en rugklachten. Bij dit tuigje zijn de klachten bijna helemaal verdwenen. Hij loopt er prachtig mee. Echte aanrader.

Mieke2014

Puppy tuig van Pepets

Het vierde product in ons artikel is het puppy tuigje van Pepets. Dit product krijgt momenteel 4,5 uit 5 sterren en meer dan 10 reviews op bol.com.

Dit leuke puppy tuigje heeft een Burberry-achtige print en is verkrijgbaar in vijf verschillende maten. Deze maten lopen uiteen van XS tot en met XL, waarbij je hierboven maat XS ziet dat geschikt is voor pups met een nekomvang van 22 centimeter en een borstomtrek van 26 tot 36 centimeter.

Het tuigje is bovendien makkelijk in onderhoud, gemaakt van ademend en huidvriendelijk materiaal en machine wasbaar op 30°C. Meer heb je niet nodig toch?

Mooi design Leuke riem, ook handig om bij de hond om te doen.

SammySal

Zit jouw puppy tuigje niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 1.000 verschillende puppy tuigjes hebben!

Waarom luisteren naar ons?

Tijdens het zoeken naar de beste puppy tuigjes, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:

  • Prijs van het product
  • Aantal reviews van kopers
  • Hoogte van de beoordeling
  • Kwaliteit aan de hand van de reviews
  • Features en mogelijkheden die het product kan bieden

Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij het beste puppy tuigje voor jouw situatie vinden.

Wat is een puppy tuigje?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande de bovenstaande hondentuigjes puppy, een goed idee van wat een puppy tuig is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Een puppy tuigje is, zoals je al kan raden aan de naam van dit product, een tuigje dat speciaal voor een puppy gemaakt is. Je gebruikt het voornamelijk om je pup mee uit te laten. Waar een puppy halsband om de nek gaat, maak je het puppy tuig vast om de romp van jouw kleine hondje samen met de puppyriem.

Je verdeelt de trekkracht van je pup dan niet over de nek, maar over de romp. Hierdoor neemt niet alleen de kans op eventuele schade sterk af, ook vindt jouw puppy dit een stuk fijner.

Een tuigje voor je puppy uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een puppytuig moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

puppy tuig

Waarom een puppy tuigje kopen?

Nu je weet wat een puppy tuig is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar waarom je een tuig voor je pup zou moeten kopen.

Het is namelijk een product dat je voornamelijk gebruikt om te wandelen, maar je zou hiervoor ook een halsband kunnen gebruiken. Waarom dan toch voor een puppy tuig kiezen?

Altijd een geschikt tuigje voor jouw puppy

Het eerste voordeel dat we willen benoemen, is dat je voor iedere puppy wel een geschikt tuigje kan vinden. Zoals je bovenaan dit artikel hebt kunnen zien, heb je de keuze uit veel verschillende modellen, maten, vormen en kleuren.

Juist vanwege dit grote aanbod is de kans groot dat je een tuigje puppy vindt wat precies bij jouw wensen aansluit én dat precies bij jouw hond of puppy past. Met dit artikel proberen we jou simpelweg een duwtje in de juiste richting te geven.

Aanlijnen is op veel plekken verplicht

Ook is het op veel plaatsen verplicht dat jouw puppy aangelijnd is tijdens het wandelen. Dit is vaak in bepaalde bossen, langs bepaalde wandelroutes maar ook in veel steden én zelfs andere landen.

Hiermee wordt namelijk de veiligheid van andere mensen en puppy’s beter gewaarborgd, omdat je hond dus aan een lijn vast zitten. Een hondentuig is dus één van de middelen die je kan gebruiken hiervoor, maar zeker niet het enige middel.

Verdeel de druk over het lichaam van je puppy

Een ander bijkomend voordeel van een tuigje puppy is dat bij dit product de druk verdeeld wordt over het lichaam van je pup. Puppy’s kunnen nogal snel trekken, dus zo’n drukverdeling is heel prettig.

Bij een halsband wordt alle druk over de hals van je puppy verdeeld. Dit is niet perse slecht, maar ook niet heel goed. Je hebt liever dat de druk verdeeld wordt, zodat jouw puppy er minder last van kan hebben.

Puppytuigjes zijn zo ontworpen dat ze dus comfortabel om de borst van je pup en, achter de nek, op de rug te passen. Ze zijn meestal zo ontworpen dat het de druk en spanning gelijkmatig verdeelt, zodat jouw hond zichzelf geen pijn doet wanneer hij of zij te hard trekt.

Bepaalde hondenrassen hebben soms moeite met een “gewone” halsband, omdat ze bijvoorbeeld al heel lastig kunnen ademen. Een puppytuig helpt dan de druk te herverdelen en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je mopshond of Franse bulldog gemakkelijk kan ademen.

Betere controle over je puppy

Naast de bovengenoemde punten, zorgt een puppytuigje er ook voor dat je een betere controle over je puppy hebt tijdens het wandelen. Dit heeft er vooral mee te maken dat een puppytuig rondom de borst van je pup zit en dus niet alleen om de nek.

Hierdoor wordt je hond veel veiliger en comfortabeler vastgehouden, wat het samen wandelen een stuk leuker zal maken.

Een puppytuigje biedt veiligheid

Een puppytuigje biedt ook extra veiligheid wanneer je met jouw hond de deur uit bent. Veel hondentuigen hebben reflecterende banden of felle kleuren, zodat jij en jouw hond beter zichtbaar zijn in het donker. Dit is niet alleen prettig voor jouzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Het biedt een stukje veiligheid en zorgt ervoor dat de kans op ongelukken kleiner wordt.

Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een tuigje voor je hond zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je een puppytuigje gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.

puppytuigje

Puppy tuigje kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij het beste puppy tuigje gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op wat jij nodig hebt en verwacht en op wat jouw puppy op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat jij een goede keuze kan maken. Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

De grootte van het puppy tuigje

Allereerst is het belangrijk dat je een tuigje koopt dat precies om je puppy past. Niet alleen voorkom je op die manier dat jouw kleine vriend uit het tuigje kan glippen, ook wil je juist voorkomen dat het tuigje te strak zit.

Je kan hiervoor het beste kijken naar de buikomtrek en de nekomtrek, omdat deze 2 afmetingen vaak bepalen of een product wel of niet past. We leggen je verderop in dit artikel uit hoe je dit het beste kan opmeten.

Ook kan het verstandig zijn om te kijken naar puppy tuigjes die (tot op zekere hoogte) verstelbaar zijn. Hiermee kan je ervoor zorgen dat het tuigje meegroeit met jouw pup, zonder dat je telkens een nieuwe maat moet kopen.

Materiaal

Niet alleen de maat of grootte van het puppytuigje is erg belangrijk. Je wilt het liefste ook rekening houden met het materiaal waarvan het tuigje gemaakt is.

Vaak zegt dit materiaal iets over de stevigheid en of je er bijvoorbeeld wel of niet mee kan zwemmen (mocht je pup hiervan houden).

De meest voorkomende materialen zijn nylon, polyester en textiel, maar bijvoorbeeld ook een lederen hondentuig, dat ieder zijn eigen voor- en nadelen heeft.

Soort puppy hondentuigje

Ook wil je rekening houden met het soort puppy tuigje dat je wilt gaan kopen. Zo heb je tuigjes voor puppy’s met een riemclip aan de voorkant, achter de nek, op de rug, maar je hebt ook producten zoals het anti-trek tuig, een y tuigje hond of een autotuigje.

Afhankelijk van hoe je de tuig puppy wilt gaan gebruiken, kan je dus rekening houden met het soort puppy tuig dat je gaat kopen. Natuurlijk kan je voor diverse situaties ook verschillende producten kopen, zodat je altijd het juiste product voor die situatie hebt.

Kleurgebruik

Sommige mensen vinden het belangrijk om hondenspullen in een bepaalde kleur te kopen. Zo kopen wij vaak spullen met een opvallende kleur (rood, geel, roze) voor onze hond, zodat hij goed opvalt in het donker.

Vooral voor veiligheid kan het belangrijk zijn om een kleurrijk puppy tuigje te kopen. Op die manier ben je toch net even wat zichtbaarder in het donker. Vooral als het tuigje een reflectiestrip of iets dergelijks heeft.

Gelukkig hebben de meeste puppytuigjes een opvallende kleur. Populaire kleuren zijn onder andere: blauw, groen, rood, roze en geel. Meer dan genoeg keuze dus!

Verstelbaarheid

Naast de bovengenoemde punten, is ook de verstelbaarheid kan een belangrijk punt om rekening mee te houden. De verstelbaarheid zorgt ervoor dat je het puppytuigje volledig kan afstemmen op het lichaam van jouw trouwe viervoeter.

Maar een verstelbaar tuigje puppy zorgt er ook voor dat het kan meegroeien met jouw pup, wat fijn is als je pup nog niet helemaal volgroeid is. En dat is iets wat het dragen van zo’n tuig een stuk fijner aan laat voelen bij jouw hond.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Door de ervaringen van anderen hondeneigenaren goed door te nemen, kun je eventuele issues, problemen of tekortkomingen in kaart brengen, voordat je het gaat aanschaffen. Dit helpt je niet alleen een teleurstelling te voorkomen, maar ook om ongewenste aankopen te voorkomen. Als je ziet dat veel producten slechte reviews of lage scores krijgen, wil je deze het beste vermijden. Op die manier koop je alleen de beste producten voor jouw hond.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw hond aanschaft.

De prijs en kwaliteit van het puppy tuigje

Het is van belang om bij de aanschaf van spullen voor je hond ook rekening te houden met de prijs ervan. De prijs dient wel bij je budget te passen. Daarnaast heb je vaak de keuze uit diverse prijscategorieën, variërend van betaalbare producten tot meer prijzige merken. Door goed naar de prijs te kijken, kun je een product vinden dat zowel bij je budget past als bij jouw hond.

Ook is het zo dat bepaalde items langer mee kunnen gaan dan andere items, vertelt de prijs je vaak iets over de duurzaamheid en kwaliteit van het product. Een hogere prijs duidt vaak op een betere kwaliteit. Het kan daarom de moeite waard zijn om iets meer te betalen voor kwalitatief goede producten.

Uiteindelijk blijft de prijs een persoonlijke afweging. Sommige hondenbaasjes vinden het niet erg om wat meer te betalen, terwijl anderen de voorkeur geven aan goedkopere opties. Dit is compleet afhankelijk van jouw eigen voorkeur.

De prijs van een puppy tuigje begint vanaf zo’n €7 en kan oplopen tot ongeveer €75, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Het is belangrijk om de prijs af te zetten tegenover de eigenschappen en kwaliteit, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten, wanneer je het beste tuigje voor je puppy wilt kopen.

puppy tuigjes

Waarom heeft jouw pup een tuigje nodig?

Zoals eerder benoemd gebruik je een tuigje voornamelijk om samen met je puppy te wandelen. Maar waarom heb je dan perse een tuigje nodig? We leggen jou het graag kort even uit:

Waar een hondenhalsband vooral de kracht verdeeld over de nek van jouw pup, wordt bij een puppy tuig de kracht verdeeld over het lichaam/de romp van de puppy.

Op die manier wordt de kans dat je hond schade oploopt, door bijvoorbeeld te hard aan je wandelriem te trekken, kleiner. Ook heb je met een tuigje vaak meer controle over je pup tijdens het wandelen.

Wat ook extra handig is, is dat je met een puppytuig je pup makkelijker mee kan nemen in de auto. Sommige puppy tuigjes zijn namelijk makkelijker in je auto te bevestigen dan een gewone halsband.

Hoe doe je een tuigje aan bij je puppy?

Niet iedere puppy gaat even makkelijk om met het omdoen van een tuig. Het is immers iets nieuws en kan wellicht een beetje eng zijn. Vandaar dat je jouw puppy eerst wilt laten wennen aan dit product.

Gelukkig kom je met wat geduld en een aantal hondensnacks al een heel eind. Onderstaande stappen helpen jou om jouw pup te laten wennen aan een puppy harnas, maar ook om het hondentuigje puppy om te doen.

Goed om te weten; hoe een tuigje exact werkt is afhankelijk van wat voor soort puppy tuig jij gekocht hebt. Neem daarom altijd de gebruiksaanwijzing door, zodat je zeker weet dat je het op de juiste manier aanpakt.

Stap 1: Allereerst is het van belang om je puppy te laten wennen aan het tuigje. Leg het op de grond en laat jouw hond eraan snuffelen. Geef af en toe een snoepje, zodat je puppy positieve associaties krijgt met het harnas. Merk je dat jouw puppy oké is met het tuigje, kun je verder gaan met stap 2.

Stap 2: Hiervoor pak je wat snoepjes die je in jouw hand legt. Vervolgens haal je jouw hand door het gat waar het hoofd van je puppy doorheen gaat en laat je jouw puppy een snoepje pakken. Op die manier kan je het hoofdgat van de het tuigje vanuit je arm, zo over het hoofd van je puppy trekken.

Stap 3: Vervolgens leg je wat snoepjes op de grond, waardoor je met gemak de poten door de lussen van het tuigje kunt halen. Hierna kan je het harnas puppy iets verstellen, waardoor het beter rondom het lichaam van je puppy past.

Het aantrekken van puppy tuigjes kan in het begin een beetje tijd kosten, maar met wat oefening wordt het steeds gemakkelijker. Als je pup gewend is aan het tuigje, zal het aantrekken van het tuigje een snelle en gemakkelijke taak zijn.

Wat is het verschil tussen een puppy tuigje en een puppy harnas?

In de basis zijn er twee soorten tuigjes, namelijk: een puppy tuigje en een puppy harnas. Een normaal tuigje heeft 2 cirkels, één gaat om de nek en één gaat achter de voorpoten. Jouw hond heeft hierin veel bewegingsvrijheid.

Een hondenharnas bedekt meer van het lichaam van jouw pup, waardoor hij of zij minder snel uit het harnas kan schieten. Een puppy harnas is vaak ook gemaakt van dikker materiaal en ziet er dus “robuuster/groter” uit, dan een tuigje.

Het maakt eigenlijk niet uit of je kiest voor een puppy harnas of een tuigje, zolang je maar een hondentuigje pup kiest dat past bij jouw wensen, je budget en jouw puppy.

Hoe meet je jouw pup op de juiste manier op?

Zoals eerder kort al even benoemd is, heb je doorgaans twee verschillende afmetingen nodig om de juiste maat puppy tuig aan te schaffen. Vaak is dit de nekomtrek en de buikomtrek. Het zal je dan ook niet verbazen dat je deze 2 zaken moet opmeten met een meetlint.

De nekomtrek kan je het beste opmeten bij het punt waar de nek samen komt bij de schouders. Dit is namelijk het meest brede gedeelte van de nek en op dit punt komt het puppytuigje ook te zitten. Voor wat extra ruimte kan je 2 vingers tussen de nek en het meetlint houden, zodat je zeker weet dat je pup voldoende ruimte heeft.

Naast de nekomvang heb je ook de buikomtrek nodig. Dit meet je ook op het meest brede punt van de buik én houd je 2 vingers tussen de buik en het meetlint. Ook hierbij geldt dat je dan zeker weet dat je de juiste afmeting hebt.

Met deze 2 afmetingen kan jij gericht opzoek gaan naar het beste tuigje voor jouw puppy!

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over puppy tuigjes. We hebben het alleen nog niet gehad over of je een harnas puppy in de auto kan gebruiken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

Kan je een puppy tuig in de auto gebruiken?

Tientallen mensen zoeken maandelijks of je een puppy tuigje makkelijk in de auto kan gebruiken. Maar waarom zou je dit willen?

Allereerst is het belangrijk dat jouw pup goed vast zit in de auto. Op die manier voorkom je namelijk dat jouw pup in de auto over je schoot kan kruipen. Daarnaast voorkomt het dat jouw pup door de auto vliegt als jij plotseling moet remmen. Dit geeft wel aan dat het belangrijk is dat je pup goed vast zit.

Maar de meeste puppy tuigjes zijn hier niet voor gemaakt. Er zijn wel bepaalde merken en modellen op de markt, die je ook in een auto goed kan gebruiken. Echter geldt dit lang niet voor ieder merk.

Wat beter werkt in de auto, is om een autogordel voor je hond te kopen. Dit tuigje pup is speciaal gemaakt om jouw pup op zijn plek te houden in de auto. Daarnaast hebben sommige honden autodekens ook de mogelijkheid om je hond aan te lijnen, dus het kan ook verstandig zijn om hiermee rekening te houden.

Puppy tuigjes – veelgestelde vragen

Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.

Wat is het beste tuigje voor je puppy?

De allerbeste tuigjes voor puppy’s hebben we in dit blog onderzocht, zoals je hebt kunnen lezen. Uit dit onderzoek zijn een aantal top producten naar voren gekozen. Wij zullen je dan ook niet één goed product meegeven, maar meerdere. Zo kan jij zelf bepalen welk product het beste bij jouw eisen en situatie past.

Een halsband of tuigje voor je pup?

Het zal je niets verbazen, maar een puppy is wat fragieler dan een volwassen hond. Ook kunnen puppy’s nogal enthousiast zijn, vooral tijdens het wandelen. Omdat tuigjes de druk anders verdelen over het lichaam, is ons advies om dit product gebruiken, in plaats van een halsbandje. Een halsband is ook een prima product, maar toch net wat anders.

Welke maat tuigje voor je puppy?

Het is vanzelfsprekend dat je een goede maat tuig voor je pup wilt kopen. En dan ook het liefst eentje die je kan verstellen, wat bij de meeste producten het geval is. Daarbij is het belangrijk dat je de omtrek van de nek en de buik. De juiste maat bepaal je door met een meetlint de buik omtrek en de hals op te meten. Dit doe je bij het breedste deel, zowel bij de nek als buik. Hiermee kan jij op zoek gaan naar de juiste maat.

Wanneer kan je beginnen met het gebruik van een puppy tuigje?

Het is verstandig om te beginnen met het gebruik van een puppy tuigje, zodra je pup het formaat heeft bereikt waarvoor het tuigje geschikt is. Meestal gebeurt dit rond de leeftijd van 8-10 weken, afhankelijk van het ras en de groeisnelheid. Het is belangrijk om het tuigje geleidelijk te introduceren, zodat je pup eraan kan wennen voordat je met wandelingen begint.

Is een puppy tuigje beter dan een halsband?

Over het algemeen wordt een tuigje puppy als veiliger beschouwd dan een halsband, vooral bij jonge pups. Een tuigje verdeelt de druk gelijkmatig over de borst en schouders, in plaats van de nek, waardoor het risico op nekletsel wordt verminderd. Vooral bij rassen met gevoelige nekken, zoals toy honden, is een tuigje een betere keuze om schade aan de luchtpijp en nekwervels te voorkomen.

Welk type puppytuigje is het meest geschikt?

Er zijn verschillende soorten puppytuigjes beschikbaar, zoals borsttuigjes en Y-tuigjes. Een borsttuigje heeft vaak verstelbare banden en is gemakkelijk aan en uit te trekken. Dit type tuigje is geschikt voor dagelijks gebruik en biedt comfort voor je pup. Een Y-tuigje heeft een Y-vormige constructie die de druk evenredig verdeelt en voorkomt dat het tuigje in de oksels snijdt. Dit kan vooral handig zijn voor honden die gevoelig zijn voor schuren.

Hoe leer je jouw pup wennen aan het tuigje?

Begin door het tuigje naast je pup te leggen en hem eraan te laten snuffelen. Geef beloningen, terwijl je het tuigje laat zien, zodat je pup positieve associaties ermee krijgt. Doe het tuigje vervolgens voorzichtig om en beloon je pup weer. Houd de eerste paar sessies kort en positief, en verleng ze geleidelijk terwijl je pup eraan went. Geef je pup ook wat tijd om te wandelen terwijl hij het tuigje draagt, zodat hij eraan kan wennen.

Hoe moet een puppy harnas passen?

Een hondentuigje pup moet nauw aansluiten op het lichaam van je puppy, maar niet zo strak zitten dat het knijpt of schuurt. Je moet in staat zijn om twee vingers tussen het puppy tuig en de huid van je pup te schuiven, ongeacht waar je controleert. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat het tuigje niet wrijft of drukt op de oksels van je pup, omdat dit gebied gevoelig is en gemakkelijk geïrriteerd kan raken. Daarnaast moet het tuigje goed passen rond de borst en over de rug van de pup, zonder te verschuiven of te draaien als jouw pup beweegt.

Hoe maak je een puppytuigje schoon?

De meeste puppy tuigjes kunnen worden schoongemaakt met warm water en een zachte zeep. Na het schoonmaken moet het hondentuigje puppy volledig drogen, voordat je het gaat gebruiken. Het is belangrijk om de schoonmaakinstructies van de fabrikant te volgen bij het schoonmaken van je tuigje voor puppy, omdat sommige materialen op een andere manier gereinigd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan leer.

Kunnen puppytuigjes huidirritatie veroorzaken?

Een slecht passend of slecht ontworpen puppytuig kan huidirritatie, wrijving of haaruitval veroorzaken. Het is daarom van belang om een kwalitatief, goed passend tuigje te kiezen en de huid van je puppy regelmatig te controleren op tekenen van irritatie.

Is een tuigje puppy geschikt voor ieder ras?

Hondentuigjes zijn er in vele verschillende maten en vormen, waardoor ze geschikt kunnen zijn voor vrijwel elk ras. Het is wel van belang om een tuigje te kiezen dat past bij de grootte en de lichaamsbouw van je puppy.

Hoe vaak moet je het beste puppytuigje controleren op slijtage?

Het is belangrijk om het beste puppytuigje regelmatig te controleren op slijtage. Vooral als je vaak lange wandelingen maakt of actief doet met je puppy. Controleer de naden, gespen en riemen op tekenen van beschadiging of slijtage. Als je enige vorm van slijtage opmerkt, vervang dan het puppytuigje om de veiligheid van je hond te waarborgen.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie