Golden Retriever: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

De Golden Retriever is misschien wel één van de meest populaire honden van dit moment. Je komt dit ras dan ook veel tegen bij gezinnen in Nederland. Vandaar dat wij dit artikel hebben geschreven, waarin je alles ontdekt over Golden Retrievers.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Golden Retriever. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Golden Retriever hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Golden Retriever?

De golden retriever is van oorsprong een echte jachthond, afkomstig uit Schotland. Ze werden gebruikt om het afgeschoten wild te apporteren. Kenmerkend aan dit ras is hun zachte beet. Wist je dat een golden retriever in staat is om een rauw ei in zijn bek te houden, zonder deze te breken? Deze eigenschap was van groot belang bij het terugbrengen van het geschoten wild.

Teefjes van dit ras worden ongeveer 54 centimeter met een bijpassend gewicht van 27 kilo. Reutjes zijn iets groter en zwaarder, namelijk rond de 58cm en 30 kilo. Hiermee valt dit ras dus nog net binnen de categorie “middelmatige hondenrassen

Golden retrievers komen voor in geelachtige gouden kleuren, vandaar natuurlijk ook de naam van het ras. Sommige golden retrievers hebben een meer roomwitte kleur, maar sommige neigen ook naar bruin. Hun vacht is dik en golvend en op plekken zoals de hals en bij de staart wat aan de lange kant. De vacht is tevens waterafstotend.

Ze kunnen met gemak de leeftijd van een jaar of elf, twaalf halen, al is een en ander natuurlijk afhankelijk van de fysieke gezondheid. Problemen die bekend zijn bij dit ras zijn heup- en elleboogdysplasie, staat en epilepsie.

hond golden retriever

Wat voor karakter heeft een Golden Retriever?

Het karakter van de golden retriever laat zich goed omschrijven met woorden, zoals zachtaardig en betrouwbaar. Om deze reden worden ze ook wel gebruikt als hulphonden. Daarnaast zijn het eigenlijk typische allemansvrienden. Als je een waakhond zoekt, dan moet je nog even verder kijken.

Bezoek zal enthousiast ontvangen worden en blaffen doet de golden retriever niet veel, al kan hij natuurlijk wel aanslaan bij vreemde geluiden of als de bel gaat. Het is een hond die graag onderdeel uitmaakt van het gezin en hier dan ook echt op zijn plek is. Het is dan ook beslist geen hond die je er een plezier mee doet om buiten te houden.

Alleen blijven zal echter voor een paar uurtjes geen probleem zijn, maar je doet er goed aan om dit te oefenen en in kleine stapjes uit te breiden. Met andere dieren kan de golden retriever prima overweg. Het trainen van deze hond zal je ook gemakkelijk afgaan. De golden retriever werkt namelijk graag voor zijn baas.

Waar je de hond ook een groot plezier mee doet, is het apporteren van een bal voor honden, stok of ander apporteerspeelgoed. Dit zit toch in het DNA en dat merk je. Enthousiast en onvermoeibaar zal de hond steeds vragen om een nieuwe worp.

Houd met jonge honden echter wel rekening met de duur van de lichaamsbelasting om problemen te voorkomen. Zwemmen doet het uiteraard ook goed en dit is dan ook iets wat de hond lang vol kan houden. Soms is het zelfs lastig om de hond uit het water te houden als je in een park of iets dergelijks bent. Het is toch zondag de hond van nature een beetje richting het water getrokken wordt.

golden retriever hond

Hoe verzorg je een Golden Retriever?

De verzorging van de golden retriever vraagt voornamelijk een liefdevolle behandeling. Het is geen hond die speciale behoeftes heeft, maar juist een hond die gemakkelijk in elk huishouden zijn plek vindt. De hond past zich namelijk snel aan.

Geef de hond echter voldoende aandacht en laat hem zijn energie kwijt kunnen raken. Ga er lekker samen op uit. De golden retriever wandelt graag, maar ook naast de fiets doet dit ras het goed. Een fietsbeugel hond is dan een handig product om aan te schaffen.

Ook binnenshuis kun je de hond mentaal een beetje uitdagen met honden spelletjes. Een voerbal of puzzel voor honden zijn geschikt, maar ook andere interactieve hondenspeeltjes zijn zeer welkom.

Voeding

Golden retrievers eten over het algemeen zo’n beetje alles wat je ze voorschotelt. Nu is het fijn dat een hond niet zo kieskeurig is, maar het is in dit geval wel oppassen dat de hond niet te zwaar wordt. Overgewicht is toch wel een ding waar de golden retriever aanleg voor heeft. Geef daarom altijd het beste hondenvoer dat je kan aanschaffen voor dit ras. Hypoallergene hondenvoer doet het ook vaak goed bij dit ras.

Wil je de hond op zijn tijd iets extra’s geven? Dan wordt dit zeker gewaardeerd, maar doe dit altijd met mate. Het beste is om hondensnoepjes te geven die tegelijkertijd als toevoeging op de voeding gezien kan worden. Geef je bijvoorbeeld brokken of honden blikvoer, dan is een zalmsnack een goed idee.

Laat de hond liever niet de restjes van jouw maaltijd opeten. Veel van ons voedsel is voor een hond namelijk niet zo geschikt, zelfs niet als het voor ons erg gezond is. Tomaten zijn hier een goed voorbeeld van. Geef je jouw hond tweemaal daags kwalitatief hoogwaardige hondenvoeding en een snack tussendoor? Dan is dit ook meer dan voldoende.

Vachtverzorging

Het is belangrijk om de vacht van de golden retriever goed te borstelen en vrij te houden van vuil. De lage haren kunnen namelijk eenvoudig gaan klitten en je moet niet gek op staan te kijken dat deze hond na een boswandeling de nodige takjes, blaadjes en zand meeneemt in zijn vacht (met name in de staart). Een goede hondenkam of hond borstel is geen overbodige luxe.

De golden retriever hoeft niet naar de trimsalon, maar veel eigenaren van dit ras kiezen hier wel voor. Het is namelijk een hondenras dat veel haar verliest, zeker in de periode dat de hond in de rui is. De dode ondervacht dien je dan ook goed weg te halen en een professionele trimmer weet hier zeker raad mee. Af en toe wassen is ook niet verkeerd. Hiervoor kun je een milde hondenshampoo, shampoo puppy of droogshampoo hond gebruiken.

golden retriever pup

Is een Golden Retriever geschikt voor een gezin met kindjes?

De golden retriever is toch wel een van de hondenrassen kindvriendelijk, die er om bekend staat goed overweg te kunnen met kinderen. Hun speelse en zachtaardige karakter maakt dat kinderen van elke leeftijd en zowel kinderen van de eigen familie en vreemde kinderen enthousiast en met liefde benaderd worden. Iets te enthousiast, dat wil bij een jonge golden retriever nog wel eens voorkomen, maar meer dan een jong kindje per ongeluk om ver lopen of springen, zal er niet snel gebeuren.

Natuurlijk heeft een pup scherpe tandjes, maar het feit dat de golden retriever gefokt is met een zachte beet, maakt dat ook een pup zachtjes en voorzichtig zal doen. Een beetje onbehouwenheid hoort er natuurlijk bij, maar over het algemeen lijkt deze hond goed aan te voelen hoever hij kan gaan. Dit is vooral prettig met jonge kinderen in de buurt. Dit neemt echter niet weg dat je de hond alleen kunt laten met jonge kinderen, want dit is met geen enkel ras aan te raden.

De aanschaf van een Golden Retriever

Ben je van plan om een Golden Retriever in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Golden Retriever. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie