Middelgrote hondenrassen: 29 populaire rassen [Foto’s]

Middelgrote hondenrassen zijn erg populair in Nederland, maar ook in andere landen. Dit heeft vooral met het formaat van dit soort honden te maken.

In dit artikel nemen wij jou mee in wanneer een hond een middelgrote hondenras is, dus welke definitie hanteert men voor “middelgroot”. Daarnaast hebben we de 29 meest populaire middelgrote hondenrassen voor je verzameld, waarbij wij je per ras wat kenmerken meegeven.

Onderstaande lijst bestaat zowel uit hondenrassen kindvriendelijk, schattige honden rassen en rustige hondenrassen middel. Honden met krullen, honden die niet haren en hond met lange oren kan je ook tegenkomen. Veel leesplezier en vragen of opmerkingen horen we graag in de reacties onderaan de pagina. We komen graag met je in contact!

Wanneer is een hond middelgroot?

Wanneer je op zoek gaat naar wanneer een hond als middelgroot wordt gezien, kom je erachter dat diverse websites er verschillende meetmethodes op nahouden.

De ene website heeft het over gewicht, de andere website over zowel de schouderhoogte (ook wel schofthoogte genoemd) als gewicht.

De ene site zegt dat een hond als middelgroot wordt gezien wanneer hij/zij tussen de 10 en 30 kilo weegt, de andere site zegt weer tussen de 15 en 35 kilo.

Zoals je ziet wordt er op verschillende manieren naar gekeken. Wij zullen daarom kijken naar hondenrassen van ongeveer 10 tot 35 kilo, zodat het wel in lijn ligt met hoe andere websites dit beoordelen.

Het zal je ook niet verbazen dat een groot deel van de honden als medium hondenrassen gezien wordt, omdat veel mensen toch van middelgrote honden houden.

Middelgrote honden zijn niet te groot en niet te klein (duh), kunnen met de juiste opvoeding goed omgaan met kinderen, lopen minder snel voor je voeten en ze worden minder snel moe in vergelijking met kleine hondensoorten.

Maar welke middelgrote hondenrassen bestaan er dan allemaal en wat zijn eigenschappen en karaktertrekjes die deze honden hebben? Daar nemen wij je nu in mee!

hond middelgroot

Welke middelgrote hondenrassen zijn er?

Je weet nu wanneer een hond als middelgroot wordt gezien. Welke middelgrote hondenrassen zijn er dan allemaal en wat is er dan over dit hondenras te vertellen?

We nemen je nu mee in 29 middelgrote honden, in willekeurige volgorde. Bij elke medium hond zullen we stil staan bij allerlei belangrijke eigenschappen die dat middelgrote hondenras heeft.

1: Siberische husky

De Siberische Husky is een middelgrote hond, met een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 50 tot 60 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 17 tot 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Een Siberische Husky is een klassieke poolhond, die je kan herkennen aan de blauwe ogen en wit met grijze vacht en staan erom bekend heel vriendelijk te zijn. Dit hondenras wilt graag veel bewegen en blaffen weinig. Ze zijn erg slim, maar kunnen ook heel koppig zijn.

2: Boxer

De Boxer heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 55 tot 65 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 25 tot 32 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Een Boxer is een actieve en sterke hond die erg loyaal is naar zijn of haar baasje. Dit hondenras heeft een wat brede en gespierde bouw, een korte vacht en soort-van vierkante kop. Je kan meteen zien dat dit een erg atletische hond is. Een populaire kruising is die van de boxer met een labrador, waardoor je een boxador krijgt.

3: Cocker Spaniel

Een Cocker Spaniel is een medium hondenras met een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 40 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 13 tot 15 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Je herkent deze hond aan de lange vacht die ook rondom de oren en oksels erg lang kan zijn. Ook is een Cocker Spaniel geschikt voor diverse sporten, zoals jagen, speurwerk of apporteren. Het is een lieve, maar ondeugende hond!

middel grote honden
Toevoeging van onze lezer Joyce 

4: Border Collie

De Border Collie is een hond dat wel zo’n 13 tot 20 kilo kan wegen. Met een schouderhoogte van zo’n 46 tot 56 centimeter is de Border Collie met recht een middelgroot hondenras.

Border collies zijn slimme honden die graag drijven. Dit wil zeggen dat ze een kudde bij elkaar houden én willen houden, zoals je dat bij schapen bijvoorbeeld ziet. De vacht van een Border Collie is kort tot halflang en is qua kleur een combinatie tussen wit en één of meerdere andere kleuren.

hondenras middelgroot

5: Franse Bulldog

De Franse Bulldog vind je tegenwoordig niet alleen maar in Frankrijk, maar over de hele wereld. Deze hond weegt zo’n 9 tot 14 kilo en hebben een schofthoogte van zo’n 25 tot 35 centimeter. Hiermee valt deze hond net binnen het middelgroot hondenras.

Je herkent de Franse Bulldog aan de korte en gladde vacht en de typische korte staart. Ook de platte snuit is iets wat veel mensen herkennen, maar wat wel voor kwalen kan zorgen bij dit hondenras. De Franse Bulldog vindt hondenpuzzels en denkspelletjes voor honden erg leuk.

franse bulldog

6: Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog zal je niet snel verwarren met de Franse Bulldog. Zo is de kop van de Engelse Bulldog relatief groot in vergelijking met de rest van het lichaam. Qua gewicht wordt dit Engels hondenras zo’n 19 tot 25 kilo en de schofthoogte bedraagt zo’n 35 tot 40 centimeter.

Het hoofd van de Engelse Bulldog herken je aan de vele plooien en de hangende wangen. De vacht is kort en glad en de staart is kort een laag aangezet. net als de Franse Bulldog kent de Engelse Bulddog kwaaltjes met het ademhalen.

engelse bulldog

7: Beagle

De Beagle heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 33 tot 40 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 9 tot 11 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Ondanks dat een Beagle van jachthonden, afstamt, zijn het vriendelijke dieren die goed overweg kunnen met mensen én andere dieren. Het is dan ook niet voor niets één van de meest bekende hondenrassen ter wereld.

beagle

8: Chow Chow

De Chow Chow kan zo’n 46 tot 56 centimeter hoog worden en wegen daarbij tussen de 20 en 30 kilo. De opvallende blauwe tong is kenmerkend voor dit middelgroot hondenras.

De Chow Chow honden behoren tot de Aziatische keeshonden en komen zowel met een kortharige vacht als een langharige vacht. Het uiterlijk is erg typerend, want de meeste mensen herkennen een Chow Chow meteen.

chow chow

9: Australische herder

De Australische herder heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 45 tot 55 centimeter. Qua gewicht kan Australische herder gemiddeld zo’n 16 tot wel 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Dit middelgroot hondenras is erg actief, gehoorzaam en loyaal en men doet hier vaak wedstrijden mee. Vooral met de juiste training en begeleiding is de Australische herder een ideale wedstrijdhond.

australische herder

10: Mechelse herder

De Mechelse Herder heeft een gemiddelde schofthoogte van zo’n 56 tot 66 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 20 tot 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is. Je herkent deze middelgrote hond aan de zwarte kop en de bruine vacht.

De Mechelse Herder wordt graag als waakhond gehouden, aangezien ze veel energie hebben, waakzaam zijn, alert zijn maar ook actieve honden honden. Het zijn lieve honden die ook graag door de politie ingezet worden.

mechelse herder

11: Golden Retriever

De Golden Retriever heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 51 tot 61 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 25 tot 35 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Iedereen herkent Golden Retrievers als je er één tegenkomt, vanwege de typerende vachtkleur. Dit hondenras middelgroot is een populaire gezinshond, die je makkelijk kan opvoeden en soms een tikkeltje eigenwijs kunnen zijn. Ook apporteren en zwemmen ze graag. Aan energie heeft deze aanhankelijke hond geen tekort.

golden retriever

12: Keeshond

De Keeshond heeft een gemiddelde schofthoogte van 30 tot 60 centimeter, afhankelijk van wat voor hond je kiest. Deze middelgrote hond is namelijk in diverse klassen op te delen, uiteenlopend van de Pomeriaan hond tot aan de Wolfskees.

De Keeshond is een aanhankelijk hondenras, dat erg oplettend en tevens ook een levendige hond is. Het is dus tevens ook een echte gezinshond, die erg lief kan zijn. Vooral de Pomeriaan zie je veel rondlopen en is een écht schoothondje, maar de Wolfskees is ook erg mooi.

keeshond

13: Dalmatiër

De Dalmatiër, wie kent hem niet? Dit middelgroot hondenras heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 56 tot 61 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 16 tot 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Dalmatier heeft vooral bekendheid gekregen door de film 101 Dalmatiërs. De witte hond met zwarte vlekken herken je dan ook meteen. Dit hondenras heeft graag mensen om zich heen en wilt niet te lang alleen gelaten worden. Energiek en lief zijn ook kernwoorden van dit middelgroot hondenras.

dalmatier

14: Finse Spits

De Finse Spits heeft een gemiddelde schofthoogte van zo’n 40 tot 50 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 8 tot 13 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is. Het is dus net aan een middelgrote hond.

De Finse Spits is een echte jager en de nationale hond van Finland. Het wordt ook weleens de Finse keeshond genoemd. Dit hondenras is dus zeer speels en actief en kunnen goed samengaan met andere honden. Wel kan de Finse Spits veel blaffen en hebben deze actieve honden veel uitdaging nodig.

15: Poedel

De Poedel heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 45 tot 60 centimeter, echter bestaan er ook kleinere Poedels. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 18 tot 25 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Ook de Poedel is een hond die je zo herkend, vanwege de typerende vacht. Mensen denken bij het zien van een Poedel vaak meteen aan de Franse adel. Goed om te weten is dat de Poedel veel verzorging nodig heeft. Dit Franse hondenras past goed in een gezin, zijn slim en kunnen soms wat koppig zijn. Een populaire kruising met een poedel is bijvoorbeeld de Schnoodle of de Maltipoo als kleine hond.

poedel

16: Labrador Retriever

De Labrador Retriever heeft een gemiddelde schofthoogte van zo’n 55 tot 60 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 25 tot 35 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Labrador is een sterke hond die je veel in Nederlandse gezinnen ziet. Het is dan ook een vriend van iedereen en een makkelijk ras in de omgang. Labradors houden van spelen, ze hebben veel energie en moeten deze ook goed kwijt kunnen. Daarom dat het een graag geziene gast is in gezinnen.

labrador

17: Basset Hound

De Basset Hound heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 30 tot 38 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 25 tot 35 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Een Basset Hound is het beste te herkennen aan de lange, hangende oren. Ook hebben ze relatief korte poten en een wat hangende vacht. Het is echt een kindervriend en daarom ook een populair hondenras onder gezinnen. De Basset Hound is vriendelijk, maar check wel dagelijks de oren van deze hond lange oren.

basset hound

18: Duitse Herder

De Duitse Herder heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 55 tot 70 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 25 tot 40 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Duitse en Mechelse herder lijken op elkaar, maar de Duitse Herder is toch een stuk populairder. Deze Duitse hond is erg slim, lief en hebben een erg mooi uiterlijk. Ook worden Duitse Herders vaak iets groter dan de Mechelse Herder, maar zijn ze wel wat rustiger. Hierdoor is het een populaire gezinshond.

duitse herder

19: Airedale Terriër

De Airedale Terriër heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 55 tot 60 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 22 tot 26 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Ook de Airedale Terriër heeft een typerend uiterlijk, dankzij het lange hoofd en langer haar rondom de kin (ook wel de baard genoemd). Dit middelgroot hondenras is energiek, leergierig en levendig en zal veel uitdaging nodig hebben.

Airedale Terriër

20: Shar-Pei

De Shar-Pei heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 46 tot 51 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 20 tot 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Shar Pei heeft een relatief groot hoofd, in vergelijking met het lichaam, met een stompe snuit. Het is een hele lieve hond, een tikkeltje eigenzinnig, die erg kindvriendelijk is. De puppy van de Shar-Pei zit onder de rimpels en dit is ook waar veel mensen dit middelgrote hond van herkent.

shar-pei

21: Vizsla

De Vizsla heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 55 tot 65 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 20 tot 1530 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Vizsla is van origine een kortharige jachthond die erg alert is. Vizsla’s zijn erg aanhankelijk en erg gesteld op gezelschap, dus ze zijn ideaal voor gezinnen. Wel is het verstandig om dit hondenras op te laten groeien met kinderen en eventueel andere honden.

Vizsla

22: Samojeed

De Samojeed heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 50 tot 60 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 18 tot 30 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Samojeed is een witte poolhond, die graag actief en sportief is. De Russen gebruikten deze middelgrote hond voor de jacht, maar het is nu vooral een gezinsvriend. Dit hondenras is graag bij hun baasje en maakt graag lange wandelingen. De vacht vergt regelmatig wat verzorging

samojeed

23: Griffon Fauve de Bretagne

De Griffon Fauve de Bretagne heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 45 tot 60 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 28 tot 34 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

Het is een hele mond vol, de Griffon Fauve de Bretagne. Dit middelgrote hondenras is erg actief en hebben veel uithoudingsvermogen. Wel leren ze nogal langzaam bepaalde dingen aan. Niet omdat het een domme hond is, maar omdat ze nogal eigenwijs kunnen zijn. Ook gaan ze goed met andere kinderen samen.

24: Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 35 tot 40 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 10 tot 15 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Tibetaanse Terrier is een vriend van iedereen en gaat goed samen met mensen, met kinderen en met andere dieren. Ook is het een erg actieve hond en een aanhankelijke hond, met veel energie en speelsheid, dat je kan herkennen aan de langharige vacht die over de kop heen groeit.

tibetaanse terrier

25: Puli

De Puli heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 35 tot 45 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 12 tot 15 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Puli is te herkennen aan de dreadlock-achtige en lange vacht, het komt een beetje rommelig over. Het is een échte gezelschapshond dat speels en actief is, zich goed aanpast en goed omgaat met kinderen. Ook zijn het hele energieke honden die ze dagelijks kwijt moeten kunnen.

26: Boykin Spaniël

De Boykin Spaniël heeft een gemiddelde schouderhoogte van zo’n 36 tot 46 centimeter. Qua gewicht kan deze hond gemiddeld zo’n 13 tot 18 kilo zwaar worden, afhankelijk van of het een reu of teef is.

De Boykin Spaniël is een intelligente hond, die graag gebruikt wordt voor tijdens het jagen. Het is ook de staatshond van South Carolina. Daarbij is deze hond erg energiek en zachtaardig en je herkent deze hond aan de chocolade achtige vacht.

boykin spaniel

27: Engelse Setter

Een Engelse Setter is van nature een jachthond en stamt uit de 14e eeuw. De Engelse Setter wordt gemiddeld zo’n 12 jaar oud en komt in vele kleuren, waarmee je ook specifiek een Setter kan onderscheiden. Dit zijn: Blue Belton, Orange Belton, Liver Belton, chestnut Belton, maar ook een combinatie van deze kleuren. Belton zijn de vlekken in de vacht van de hond.

De reu van de Engelse Setter is iets groter dan het teefje en weegt ook iets meer. De reu weegt 29 tot 36 kg en is 63 tot 68 cm groot. Het teefje kan 20 tot 31 kg wegen en is 58 tot 66 cm groot.

28: Bergamasco

De Bergamasco stamt af van de Italiaanse herdershonden, maar er gaan geruchten rond dat de hond ook afstamt van de Franse Briard en Hongaarse Puli. Lange tijd heeft deze middelgrote hond dienst gedaan als waak- en drijfhond van het vee. Gemiddeld wordt dit hondenras zo’n 13 tot 14 jaar oud

Mannetjes kunnen tot wel 60 centimeter hoog worden, vrouwtjes ongeveer 57 centimeter. Met een gewicht van rond de 29 kilo voor vrouwtjes en 35 kilo voor de mannetjes lijken ze op het oog dus zwaarder dan dat ze daadwerkelijk zijn. De vacht komt in meerdere kleuren voor, te weten: zwart, zwartbruin, lichtbruin en grijs. Deze honden hebben een dikke ondervacht en een lange, krullende bovenvacht, lijkend op dreadlocks.

Bergamasco kopen

29: Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel heeft een kenmerkende rode met witte vacht en heeft zijn oorsprong in Wales. Deze middelgrote hondenrassen werden oorspronkelijk gefokt om ingezet te worden als werkhond. Hij heeft een zijdeachtige, glanzende vacht met steil haal, waarbij de haren op de ledematen langer zijn. Een volwassen Welsh Springer Spaniël wordt zo’n 46 tot 50 cm hoog. Ze wegen tussen de 15 en 20kg.

Veelgestelde vragen over de middelgrote hondenrassen

Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen over middelgrote hondenrassen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.

Welke karaktereigenschappen hebben middelgrote honden meestal?

Middelgrote honden staan vaak bekend om hun veelzijdige karakter. Ze zijn meestal energiek, speels en sociaal, terwijl ze tegelijkertijd goed passen in verschillende levensstijlen, van actieve gezinnen tot appartementsbewoners.

Wat voor soort leefruimte past het beste bij middelgrote honden?

Middelgrote honden kunnen zich aanpassen aan diverse leefruimtes. Ze doen het goed in zowel huizen als appartementen, zolang ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

Hebben middelgrote hondenrassen speciale trainingsbehoeften?

Net als alle honden hebben middelgrote hondenrassen behoefte aan training en socialisatie. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te trainen en te socialiseren om goede manieren en gedrag te ontwikkelen.

Welke middelgrote hondenrassen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen?

Middelgrote hondenrassen zoals de Labrador Retriever, Golden Retriever en Boxer staan erom bekend vriendelijke en tolerante houdingen te hebben tegenover kinderen. Het is wel belangrijk om altijd goed op te letten en kinderen te leren hoe ze respectvol met honden moeten omgaan.

Welke middelgrote hondenrassen zijn geschikt voor actieve individuen?

Middelgrote honden zoals de Australian Shepherd, Siberian Husky en Vizsla zijn vaak geliefd bij actieve mensen vanwege hun energieniveaus en bereidheid om deel te nemen aan buitenactiviteiten.

Zijn er middelgrote honden die gemakkelijker te trainen zijn?

Middelgrote honden zoals de Border Collie, Labrador Retriever en Poodle worden vaak beschouwd als slimme en trainbare middelgrote rassen. Hun intelligentie maakt het leren van nieuwe commando’s en trucs vaak een plezierige ervaring.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met een lijst van medium hondenrassen. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact! Ook als we bepaalde middelgrote hondenrassen missen, horen we dat graag.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

1 gedachte over “Middelgrote hondenrassen: 29 populaire rassen [Foto’s]”

 1. Hallo
  Ik ben Marijke Schueremans is zit in een elektrische rolstoel en kan hierdoor wel verre wandelingen doen. Ik zou een plusbaasje zoeken om me mee te helpen wandelen als mijn vriend of ik niet kan.
  Ik heb 2 Maine Coene poezen.
  Ik zou graag een sjamajeed willen maar is dat haalbaar. Hij mag niet te groot zijn want want dan kan hij niet op mijn rolstoel springen. Ik sta open voor advies. Liefst geen blaffer. Misschien is een kleine hond beter voor mij.
  Ik heb een groot appartement en een terras maar mijn vriend heeft wel een tuin. Graag uw advies.
  Groetjes
  Marijke

  Beantwoorden

Plaats een reactie