Mag een hond passievrucht en kan het kwaad? Ontdek het hier!

Heb je je ooit de vraag gesteld: Mag een hond passievrucht? Je bent niet de enige die met deze vraag zit, aangezien zo’n 100 mensen hier maandelijks naar zoeken binnen Google.

Het is ook geen hele gekke vraag om jezelf te stellen. Passievrucht is namelijk niet bepaald hetzelfde als “echt” hondenvoer zoals: hondenvoer zonder granenhondenvoer oudere hond, glutenvrije voeding hond, geperste hondenbrokken, goede puppy brokken of hondenvoer hypoallergeen. Wel is passievrucht een populaire fruit in Nederland, dus de vraag of honden kersen mogen is een hele logische vraag!

In dit artikel nemen wij je mee in of een hond passievrucht mag eten en welke (eventuele) voor- of nadelen hieraan vastkleven. Na het lezen van dit artikel heb je als het goed is antwoord op de vraag: mag een hond passievrucht eten?

Mocht je na het lezen van dit informatieve artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments onderaan de pagina. Dan komen wij hier bij je op terug!

Samenvatting

 • Passievrucht is over het algemeen veilig voor honden om te eten, maar alleen als het rijp is en zonder de schil en zaden.
 • Onrijpe passievruchten en de bladeren van de plant kunnen giftig zijn voor honden en kunnen misselijkheid veroorzaken.
 • Er zijn andere vruchten die veilig zijn voor honden, zoals appel, banaan, bosbessen en meloen.
 • Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je nieuwe vruchten aan het dieet van je hond toevoegt om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn.

Mag een hond passievrucht eten?

Passievrucht is in Nederland erg populair. En aangezien veel honden zo nu en dan kunnen schooien, zie je dat veel hondeneigenaren hun hond af en toe wat voedsel toeduwen.

De vraag luidt dan: mag een hond passievrucht eten? Voor ieder soort voedsel is het echter wel altijd aangeraden om eerst even na te kijken of het wel goed is voor je hond. In het algemeen mogen honden bepaalde groentes en fruit eten, waaronder dus passievrucht. Op de vraag of passievrucht giftig is voor honden, kunnen we een kort antwoord geven:

Nee, een passievrucht zelf is niet giftig voor honden, wanneer je hond er weinig van eet én wanneer het rijp gegeten wordt. Maar de schil en zaden zijn wel giftig, evenals een grote hoeveelheid passievrucht kan gevaarlijk zijn. Het is dus het beste om alleen het vruchtvlees aan je hond te geven.

mag een hond passievrucht

Waar moet je op letten?

Een rijpe passievrucht heeft een paarse schil die gerimpeld is. Als je de vrucht lichtjes indrukt, moet hij zacht aanvoelen. De kleur van het vruchtvlees moet helder en geleiachtig zijn.

Onrijpe passievruchten hebben een groene kleur en zijn harder. Je wilt ervoor zorgen dat de passievrucht rijp is voordat je hem aan je hond geeft, omdat het vruchtvlees veiliger is om te eten als de vrucht volledig rijp is.

Als een hond onrijpe passievrucht heeft gegeten, kan dit symptomen van vergiftiging veroorzaken. Deze symptomen kunnen zijn: misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Het is belangrijk om de hond goed in de gaten te houden en bij deze symptomen contact op te nemen met een dierenarts.

Een dierenarts kan beoordelen of er verdere medische behandeling nodig is. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en de hond alleen rijpe passievrucht te geven, zonder schil en zaden.

Het vruchtvlees van rijpe passievrucht is echter niet giftig voor honden. Het is belangrijk dat honden de schil van geen enkele vrucht eten, inclusief de passievrucht.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een passievrucht doorgaans een hoge zuurgraad heeft Voor honden met een gevoelige maag kan dit problemen veroorzaken. Houd je hond daarom goed in de gaten hoe het reageert op het eten van passievrucht.

Een ander iets om rekening mee te houden te houden is dat honden simpelweg vlees nodig hebben om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Hoewel fruit en groenten een gezonde toevoeging zijn aan het dieet van jouw hond, wil je niet dat het zijn hoofdmaaltijd vervangt.

Kan een hond passievruchtensap drinken?

Ja, een hond kan passievruchtensap drinken, maar het is belangrijk om te weten dat het hoge zuurgehalte in het sap maagklachten kan veroorzaken bij sommige honden. Het wordt aanbevolen om het in kleine hoeveelheden te geven en te controleren hoe je hond reageert op het sap. Pak hierbij geen kant en klare sapjes uit de supermarkt, omdat deze vaak veel suikers bevatten.

Als je merkt dat je hond last heeft van maagklachten of diarree na het drinken van passievruchtensap, is het beter om ermee te stoppen en een dierenarts te raadplegen. Laten we je nu meenemen in een aantal gezonde alternatieven op de passievrucht.

mogen honden passievrucht

Gezonde alternatieven voor passievrucht

Er zijn verschillende gezonde alternatieven voor passievrucht die je aan je hond kunt geven. Hieronder vind je een aantal voorbeelden en de reden waarom dit zo’n goed alternatief is.

 • Appels: Appels zijn een geweldige bron van vezels en vitamine C voor honden. Ze kunnen in stukjes worden gesneden en als een gezonde snack worden gegeven.
 • Bananen: Bananen zijn rijk aan kalium, vitamine B6, vezels en magnesium. Honden kunnen genieten van een kleine hoeveelheid banaan als traktatie.
 • Bosbessen: Bosbessen zitten boordevol antioxidanten die de gezondheid van het hart bevorderen. Je kunt een paar bosbessen als snacks geven aan je harige vriend.
 • Meloenen: Watermeloen en cantaloupe meloen bevatten veel water, wat goed is voor hydratatie. Snijd ze in kleine stukjes en serveer ze als verfrissende traktaties.
 • Veenbessen: Deze bessen bevatten veel vitamines en antioxidanten. Je kunt gedroogde veenbessen gebruiken als beloning tijdens trainingssessies.
 • Komkommers: Komkommers bevatten weinig calorieën en zijn een goede bron van hydratatie voor honden. Snijd ze in dunne plakjes en laat je hond ervan genieten.
 • Mango: Mango’s zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A en C. Verwijder de schil en pit, snijd het vruchtvlees in blokjes voordat je het aan je hond geeft.
 • Sinaasappels: Ondanks het feit dat sinaasappels veilig zijn voor honden, moet je ze alleen met mate geven vanwege het hoge suikergehalte.

Conclusie

Een hond mag passievrucht eten, maar alleen als het rijp is en zonder de schil en zaden. Onrijpe passievruchten en de bladeren kunnen giftig zijn voor honden. Er zijn ook andere vruchten die veilig zijn voor honden, zoals appels, bananen en bosbessen.

Het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen voordat je nieuw voedsel aan de voeding van je hond toevoegt.

Hopelijk heb je antwoord kunnen krijgen op te vraag: mogen honden passievrucht eten? Als je een hond gaat aanschaffen of een hond hebt, is het dus heel erg belangrijk om het beste voer hond, beste voer voor puppy en beste brokken hond te geven. Ook is het belangrijk om de tips die zijn gegeven goed op te volgen om te voorkomen dat je hond teveel binnenkrijgt. Zo voorkom je ook een hoop narigheid voor jouw hond.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen voorzien van de juiste tips en de juiste informatie.

Mocht je toch nog vragen hebben of bepaalde dingen willen weten, laat het dan hieronder in de comments weten. We komen er graag bij je op terug.

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie